Tot de la domnul Marian Rădulescu ne vine mâncărica asta de sezon, cu vinete, dovlecei și roșii. Și tot de la „sârbii” din Buzău (mari grădinari, domnule!) provine ea. Din păcate, poza finală era un pic cam prea „defocusată”, așa că am ales o poză intermediară dintre cele trimise (după turnarea primului strat de roșii). Acestea fiind zise, nu-mi mai rămâne decât să precizez că, dacă ați ajuns aici căutând mâncăruri de post, firește că, la nevoie, puteți elimina capacul final. Și gata, dau drumul la narațiune!
Este vremea legumelor și mai alesa a roșiilor, dovleceilor și vinetelor. Îmi permit să vă trimit o rețetă, pe cat de simplă, pe atât de rapid de preparat. Sârbii o fac seara când vin de la grădini.
Iau 2-3 vinete potrivite, mai ales din cele fără semințe, le curăț coaja un rând da, unul nu. Le tai în rondele groase în jur de 3 mm și le călesc în puțin ulei.
În același timp pun în apa o jumătate de kil și mai bine de roșii și le dau într-un clocot.
Curăț de coajă, tot un rând da, unul nu, un dovlecel nu mai gros de 4-5 cm, îl tai rondele de circa 3 mm. Dau roșiile prin sită, călesc și dovleceii.
Apoi tai o ceapa potrivită cât mai mărunt și o călesc împreună cu un morcov dat prin răzătoare. În momentul în care devine ceapa sticloasă, torn sucul de roșii, cu piper, mărar și puțin busuioc, potrivesc din sare și las să scadă cât mai mult.
Așez într-un vas de Jena un strat de rondele de vinete cât să acopere bine fundul, apoi torn jumătate din roșiile scăzute, iarăși un strat de vinete și rondele de dovlecei, restul de roșii și deasupra așez artistic rondele de dovlecel. Pun un capac cu ou bătut cu puțină făină și mult mărar.
Dau vasul la cuptor circa 40-45 de minute, la foc de circa 200 de grade. După ce se răcește se servește împreună cu pâinișoară de casă și, chiar dacă unii se scandalizează, cu o cinzeacă de rachiu.
Am început deja de vreo două zile operațiunea de rescriere în (aproximativ) sensul ăsta, numai că de la coadă, si o să mai dureze cam o lună până ajung la cap. Dar cele noi, firește, le voi scrie direct așa.
Pe de altă parte, în cazul rețetelor trimise de cititori (cum e și cazul de față), intervin cât pot de puțin în text. În fine, să le termin pe-ale mele și am să văd ce fac și cu ale musafirilor 🙂
Draga Adriatika.
Postarea acestor retete, pentru mine cel putin, este o deconectare ceea ce doresc si celor ce le citesc. Lecturarea altor retete este o activitate care ma relaxeaza si ma inspira in a pregati o alta reteta. De fapt, vorba unui clasic in arta culinara, cartile de bucate sunt doar un ghid. De aceea eu nu dau retete „tehniciste” pentru ca le-ar strica savoarea…
Cu bine..
Intrebare de bucatar ageamiu care vrea sa-i faca o surpriza sotiei: tre sa iasa asa ca in poza? Ca nu vad, de exemplu, rondelele de dovlecel de deasupra.
O sugestie: incepeti cu o lista a ingredientelor ca sa stiu daca ma duc la piata sau am in casa tot ce imi trebuie.
Multumesc!
Am început deja de vreo două zile operațiunea de rescriere în (aproximativ) sensul ăsta, numai că de la coadă, si o să mai dureze cam o lună până ajung la cap. Dar cele noi, firește, le voi scrie direct așa.
Pe de altă parte, în cazul rețetelor trimise de cititori (cum e și cazul de față), intervin cât pot de puțin în text. În fine, să le termin pe-ale mele și am să văd ce fac și cu ale musafirilor 🙂
Draga Adriatika.
Postarea acestor retete, pentru mine cel putin, este o deconectare ceea ce doresc si celor ce le citesc. Lecturarea altor retete este o activitate care ma relaxeaza si ma inspira in a pregati o alta reteta. De fapt, vorba unui clasic in arta culinara, cartile de bucate sunt doar un ghid. De aceea eu nu dau retete „tehniciste” pentru ca le-ar strica savoarea…
Cu bine..
“să le termin pe-ale mele”
carte noua? sa ne anuntati din vreme.
Aaa, nu carte noua, munca de jos pe site, la scos ingredientele mai in evidenta 🙂
Intrebare de bucatar ageamiu care vrea sa-i faca o surpriza sotiei: tre sa iasa asa ca in poza? Ca nu vad, de exemplu, rondelele de dovlecel de deasupra.
Dupa cum spuneam si in paragraful introductiv, e doar o poza intermediara 🙂
Ah, da, nu remarcasem. Multumesc pentru raspuns 🙂