• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncare de pui cu dovlecei

Jul 18, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete tradiționale românești 27


Mancare de pui cu dovlecei

O excelentă mâncărică estivală de pui cu dovlecei,  pe care o puteți adapta după pofta inimii, fie schimbând carnea de bază, fie jucându-vă în voie cu legumele de primprejur, că după sezonul dovleceilor vine cel al vinetelor, cartofii se găsesc și iarna, ați înțeles deja cum funcționează mecanismul, da?

Rămânând însă la varianta din titlu, dotați-vă dumneavoastră cu

4 pulpe de pui (sau echivalentul în alte bucăți ale orătaniei),
500 g ceapă (de preferință nouă),
3-4 dovlecei potriviți,
500 g roșii,
1 morcov (se poate și fără),
1/2 căpățână de usturoi (sau după gust),
1 pahar de vin alb sec,
1 ardei gras,
facultativ unul iute,
cimbru,
mărar,
pătrunjel,
ulei,
sare și piper.

Mai întâi grijim carnea, pe care, după spălare&cinătuire, putem ori s-o rumenim, ori s-o opărim vreo 10 minute (asta de-a doua e varianta mai dietetică pe care v-o recomand, mai ales dacă n-aveți la îndemână decât pui gras de baterie).

Încingeți ceva ulei într-o cratiță, sotați repede dovleceii spălați, curățați și tăiați cuburi, după care, cu lingura cu găuri, îi scoateți într-un castron. În grăsimea rămasă căliți ceapa, morcovul, jumătate din usturoi și facultativul ardei iute, stingeți cu roșiile despielițate și tăiate cubulețe, adăugați și vinul, sărați, puneți capacul și luați o pauză de vreo 15 minute.

Puneți și carnea în sos, adăugați și ardeiul gras mărunțit, iar capac, până e carnea aproape gata. Dacă scade prea mult, adăugați vin sau, firește, supă de la fiertul cărnii.

Adăugați dovleceii dimpreună cu cimbrul, piperați, lăsați să mai fiarbă 5 minute în clocote mici, verificați de sare, adăugați mărarul, pătrunjelul și usturoiul, tocate împreună, puneți capacul, stingeți focul și cu asta basta.

Dacă vreți (și nu muriți de cald), nu strică absolut deloc, ca la orice mâncare de genul ăsta, să băgați cratița la cuptor, vreo jumătate de oră, cât să scadă și să se rumenească puțin.

Serviți cu o garnitură după plac. C-o fi piure, c-o fi orez, c-o fi mămăligă, dumneavoastră știți.

Cât despre vin, depinde de carnea folosită, de legume și de cantitatea de usturoi ce intervine în narațiune. La pui cu dovlecei, probabil e vorba de Sauvignon Blanc, dacă înlocuiți dovleceii cu vinete, treceți la Pinot Gris și așa mai departe. Însă dacă schimbați puiul cu porc sau vită, firește că deja vă puteți gând la vreun roșu.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mâncărică de dovleceiMâncărică de dovlecei Penne cu vinete, dovlecei și roșii Tocanita de cartofi cu ciuperciMâncare de cartofi cu ciuperci Musaca de dovleceiMusaca de dovlecei

  • ceapa, dovlecei, pui, rosii, usturoi, vin

27 thoughts on “Mâncare de pui cu dovlecei”

  1. Cami 18/07/2010 at 20:56

    Ador dovleceii si mai ales asa preparati…yamiii. O seara placuta! Cami

    Reply ↓
    1. Costachel 19/07/2010 at 07:49

      Multumesc, la fel 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 20/07/2010 at 09:59

    Faina idee, ca in bancul ala, daca inlocuiesc dovleceii cu fasole verde …

    Apropos de sezon, ca de aia am intrat sa zic, cred ca taman acum a venit sezonul vinetelor, am luat ieri de la Obor cu 2 lei kilogramul, mai jos nu cred sa se duca pretul, deja am pus primul pachet la congelator 🙂

    Dovleceii cred ca erau un leu, nu luai ca inca mai am cate ceva prin casa, insa imi place ideea pentru ca mi-a crescut ditamai cimbrul in fereastra si mai trebuie sa ii dau in cap 🙂

    Sanatate.

    Reply ↓
  3. Costachel 20/07/2010 at 10:23

    La unii a venit sezonul vinetelor, altii de prin nord mai asteapta putin… 🙁

    Reply ↓
  4. Panorama 20/07/2010 at 12:26

    Bai imi ploua in gura .. ma duc sa cumpar dovlecei .. :))

    Reply ↓
  5. aphextwinz 21/07/2010 at 00:05

    Am copt de am rupt, noroc cu aerul conditionat.

    Am o alta intrebare, caci am vazut ca va implicati si raspundeti. Deja am o mare dilema in folosirea termenului “aperitiv”. Am tot citit diverse cronici, ma rog, neimportant, este o disputa intre faptul ca termenul se foloseste pentru bauturi sau/si pentru felurile de mancare de “intrare”.

    M-am gandit la “appetizers” si la faptul ca multe cuvinte englezesti au devenit neologisme si, necunoscand adevarul in aceasta privinta, aveti cumva vreo parere, impresie, luminita?

    Eu in Mic Dictionar Encicolpedic, editia ’78 am ca explicatie la aperitiv, ca este o gustare care se ia inainte de masa pentru a stimula pofta de mancare. Pe nenumarate site-uri, cei care folosesc cuvantul “aperitiv” pentru mancare (nu pentru bautura) sunt trasi de urechi.

    O parere de specialist? In afara de MDE nu am nimic la indemana si dexonline nu imi merge de la computerul asta.

    Multa sanatate.

    Reply ↓
    1. Costachel 21/07/2010 at 10:24

      Raspunsul simplu e ca Dictionarul Enciclopedic, editia 1993, spune clar:

      aperitiv, fr. s.n. Gustare (si bautura) care se ia înainte de masa (pentru a stimula pofta de mancare).

      Pentru raspunsul elaborat am sa te rog sa mai astepti vreo ora.

      Reply ↓
  6. aphextwinz 21/07/2010 at 14:24

    Nu este absolut nici o graba, efectiv am vazut ca toti se leaga de faptul ca “aperitiv” inseamna strict bautura si am zis sa consult un specialist, chiar mi-am modificat capitolul din site din aperitiv am facut gustare, ca prea multi trageau cu pusca in cei ce considerau aperitivul numai bautura.

    (am citit si la marar, multam fain, ai doi fani in familie acum, jumatatea fiind preocupata in amanunt de probleme lingvistice si in colaborare cu personaltati in domeniu, nu internautic ci singvistic).

    Multam fain si multa sanatate si astept, in limita timpului disponibil, ca nu arde nicaieri (numai soarele pe cer).

    Reply ↓
  7. aphextwinz 21/07/2010 at 14:25

    ps nu am cum da edit, am vrut sa scriu “in cei ce nu considerau aperitivul numai bautura.”

    Reply ↓
  8. cora80 25/07/2010 at 22:42

    Ma deruteaza un pic trecerea de la o unitate de masura la alta. De ce 500 g ceapa si 3-4 dovlecei? de ce nu 3-4 cepe sau stiu eu…?

    Reply ↓
    1. Costachel 26/07/2010 at 09:05

      Pai, pe de o parte, pentru ca dovleceii, fiind sensibil mai mari, nu pot fi cantariti cu aceeasi precizie. Pe de alta parte, e o sugestie ca nu vorbim de o cantitate critica. In principiu, in cazul de fata, e vorba de 1 kg, dar daca o sa fie 900 g, sau 1,2 kg, n-o sa prea fie nici o diferenta.
      Altminteri, cantitatile alea cu zecimale pe care le mai vedeti pe ici, pe colo, sunt un semn ca e vorba de retete de restaurant, care au fost calculate pentru un numar mare de portii (10 sau 20). In cazul respectiv, e vorba de multe kg si e acelasi lucru pentru toate ingredientele, dimensiunile nu mai conteaza. Cand sunt traduse pentru cateva persoane, se iau gramajele respective, se impart la cat trebuie si cu asta basta, aflati ca pentru o reteta va trebuie 32,5 g de unt, de pilda (incercati si cantariti!). 🙂
      Retetele mele, pe de alta parte, sunt pentru bucataria de acasa. Imi cer scuze daca stilul meu deruteaza, dar va rog sa o luati ca pe un indemn de a adapta ideile mele la gustul si placerea dumneavoastra. Nu dau dogme, ci doar sugestii si puncte de plecare.

      Reply ↓
  9. animaloo 26/07/2010 at 12:50

    pe de alta parte, costachel putea spune si: 4 cepe nici mari nici mici, dar nici chiar atat de mici, dar sa nu fie prea mari.
    😀

    Reply ↓
  10. Costachel 26/07/2010 at 13:07

    Intr-un cuvant, cu oarecare aproximatie, cam potrivite 😀

    Reply ↓
  11. aphextwinz 27/07/2010 at 10:05

    Mi-am amintit (nu stiu citatul exact pe dinafara) de vorba lui Costache al lui Pastorel, tizul dvs 😀 “bucatarii adevarati gatesc dupa fler si apoi transforma totul in grame si miligrame pentru ageamii” (o sa caut in carte fix cum era).

    Ma scuzati de bagare in seama dar exact la treaba aia m-a dus cu gandul si am uitat complet la ce reteta era comentariul lui Costache in “Gastronomice”.

    Reply ↓
  12. Costachel 27/07/2010 at 10:28

    Nu spunea Costache, ci Colea Olexiuc, iar Costache doar inghitea in sec. Citatul exact este “Noi, profesionistii, urma el, potrivim mâncările din ochi. Ca instrumente de precizie nu avem decât gustul şi mirosul propriu. De aceea, atunci când dăm în vileag o reţeta, aceste instrumente trebuie verificate cu centimetrul, centigramul şi centilitrul, pentru uzul amatorilor.” (An Nou, în Gastronomice, 1973, p. 102)
    Problema e ca nu-i adevărat. Fiindca trebuie sa se incadreze la fix in costuri, tocmai profesionistii lucreaza cu marfa masurata (fiindca altfel ori saraceste patronul si-i da afara, ori se cheama furt si iar ii da afara). Si n-as crede ca la sfârşitul anilor ’50, cand a fost scris articolul, lucrurile stateau complet altfel.
    Asa ca abia amatorii de-alde mine potrivesc mancarurile din ochi si dupa gust. Ba, pe deasupra, ii mai indeamna si pe altii sa faca la fel 😀

    Reply ↓
  13. aphextwinz 27/07/2010 at 12:24

    Parerea mea este ca se referea (corect, Colea) la gatitul oarecum in particular, nu la cel profesionist din restaurante, unde e asa cum spuneti. Daca se referea la gatitul asemanator amatorismului nostru (experimente in bucatarie, masa pusa pentru amici, mai stiu eu ce) si nu la ce fac la “munca”, eu zic ca are dreptate si inclin sa cred ca despre aia vorbea.

    Ce repede ati gasit citatul, eu eram cu un ochi in carte si unul pe zacusca si l-am ratat 🙂 in editia din 2000 e la pagina 144.

    Reply ↓
  14. animaloo 28/07/2010 at 15:16

    s-a declarat. Ie a 3a reclama pe care ti-o fac. Astept vinu 😀

    Reply ↓
  15. Costachel 28/07/2010 at 15:34

    Gasim noi o solutie 🙂

    Reply ↓
  16. animaloo 28/07/2010 at 17:18

    hehe.

    Oricum. Marar+dovlecel = love.

    Reply ↓
  17. Loki 29/07/2010 at 09:58

    Marar+dovlecel+cimbru = love 😀

    Reply ↓
  18. oana 31/08/2010 at 13:19

    Reteta e super dar casa-ti iasa mancarea gustoasa trebuie sa ai si tu , gust, miros si ……………..

    Reply ↓
    1. Costachel 31/08/2010 at 16:28

      ………………… presupun ca inseamna dragoste, nu? 😀

      Reply ↓
  19. Dorinel 25/10/2010 at 15:52

    am o dilema….sunt tentat ca la mancare sa adaug cartof….la acest fel de mancare daca adaog cartof ii schimb gustul? sau e doar un adaos consistent?

    Reply ↓
  20. Costachel 25/10/2010 at 16:17

    Doar adaos consistent.

    Reply ↓
  21. Dorinel 25/10/2010 at 16:24

    multumesc de raspuns :D:X

    Reply ↓
  22. Freya 24/08/2012 at 02:05

    Se facuse 2 a.m. si eu mi-am amintit ca am pus niste pui la dezghetat. Aveam si niste dovlecel in frigider si am dat search dupa o reteta.

    M-a distrat stilul dvs de a scrie retetele, cred ca ma apuc sa le citesc pe toate, ca pe un roman.

    Unde mai pui ca produsul final a convins-o pe mama ca sunt gata de maritis.

    😉

    Multumesc

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/08/2012 at 12:54

      Iaca un scop pe care nu mi-l propusesem, dar sper că-i de bine 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved