• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Usturoi

May 02, 2009 costachel Dicționar de condimente, Dicționare 0


(Allium sativum L.) Probabil cel mai vechi, mai bogat în virtuți medicinale și mai plin de legende condiment. Sumerienii îl cultivau acum mai bine de 5000 de ani, iar atestările prezenței sale în China și India depășesc cu ușurință trei milenii. În Egiptul antic făcea parte din alimentația constructorilor piramidelor, ca fortifiant, și a fost descoperit în mormântul lui Tutankhamon. La curtea persană de la Susa, în secolul XIII i.C., consumul zilnic era de 25 de kilograme.

Cât despre legende, o las deoparte pe cea euroatlantică despre omorârea vampirilor și menționez doar că denumirea lui sanscrită, bhûtagna, înseamnă „ucigaș de monștri“, iar mitologia arabă menționează că usturoiul a crescut pe urma lăsată de unul din piciorele diavolului, la ieșirea sa din Eden (pe urma lăsată de celalalt picior a crescut ceapa; normal, nu?).

Revenind însă la cratițele noastre, să remarcăm că, deși este folosit în toată lumea, este cel mai des întâlnit în bucătăriile asiatice și, mai aproape de noi, mediteraneene (am vorbit deja despre persillade și aïoli, dar astea-s doar două exemple, vom mai povesti și despre altele). La noi, în afară de frecventele mujdeiuri, participă în destule mâncăruri cu sos (în frunte cu ostropelul și stufatul, firește), se folosește la împănat fripturi (cu deosebire cele de miel), intra cu vitejie în salate (mai ales în cea de ardei copți, în bulgărească, dar și în altele) și este de neprețuit la confecționarea murăturilor. Și ar mai fi exemple, dar le știți și dumneavoastră la fel de bine.

Tertipuri? Când îl căliți, aveți grija să nu-l ardeți, fiindcă devine amar; ca să fie mai digest, eliminați germenul interior; ca să fie mai delicat, procedați precum francezii și puneți-l în mâncare necurățat, dar bine spălat, și eliminați-l la sfârșit; dacă vreți să aromați cu el salate, încercați să puneți în ulei de măsline câțiva căței de usturoi și lăsați la macerat, cu vasul acoperit etanș, câteva zile; chiar dacă nu vreți să faceți maioneza de usturoi, ci doar un banal mujdei, frecați usturoiul zdrobit cu puțin ulei, ca să nu oxideze; când îl folosiți la împănat, tăvăliți-l mai întâi prin sare și piper, eventual și prin alte condimente (iar sfatul asta e valabil și pentru bucățelele de afumătură folosite în același scop); cel roz se conserva mai bine decât cel alb. Și as putea continua pe tema asta, dar deja cred că v-as plictisi, asa că vom mai vorbi (dacă n-am făcut-o deja), atunci când va fi cazul, la fiecare rețetă în parte.

Iar pentru cei care se feresc de el, din varii motive, iaca și o scurta lista cu virtuțile sale medicale: bactericid, antiseptic, antifungic, bacteriostatic, dezinfectant (sucul de usturoi a fost folosit ca atare în primul război mondial), hipotensiv, vasodilatator, diuretic, vermifug, antispasmodic, colagog, anti-alergen. Mai combate maladiile cardiovasculare, scade colesterolul, se lupta cu diabetul, ajuta somnul, ameliorează tulburările digestive, se războiește cu tusea și astmul, se împotrivește reumatismului și etc., că nu mai terminăm niciodată.

In alte limbi: aïl (fr.), garlic (engl.), aglio (it.), knoblauch (germ.)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoiCartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi Default ThumbnailSos de rosii cu usturoi Porumb fript cu usturoi Cartofi cu sos de rosii si usturoiCartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii

  • Allium sativum L., condimente, sfaturi, trucuri

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved