Penne cu vinete, dovlecei și roșii mi s-a părut un titlu ceva mai bun decât Penne în ratatouille, cum se chema, din câte mai țin minte, nebunia asta în original. Dar tot nu prea mă pot hotărî definitiv care titlu e mai bun, fiindcă urmează o rețetă destul de greu de definit: parcă e salată de paste, dar și mâncare de paste cu legume, sau poate o ratatouille (că ghiveci nu-i pot spune) cu adaos de penne… Nu știu, și de fapt nici nu cred că prea contează: pastele cu legume de mai la vale sunt tare simplu de făcut și foc de bune. În fond atât ar trebui să ne intereseze, nu?
250 g penne (sau alte paste, de preferință tot scurte și groase), 1 vânătă, 2 dovlecei subțiri, 2 ardei grași (1 galben și 1 roșu, să fie mai frumos colorat), 500 g roșii, 2 cepe, ulei de măsline, 1/2 căpățână de usturoi (sau după gust), 1 ardei iute (dacă și cât vreți), busuioc, sare, piper (dacă n-ați pus ardei iute).
Mai întâi pregătirile preliminare: spălați, uscați și curățați ardeii, vinetele, dovleceii (dacă-s tineri, dovleceii îi puteți lăsa cu coajă cu tot, iar cu vinetele faceți ce vreți: le lăsați coaja sau le-o puteți curăța ca pentru imam baildi). Curățați și ceapa, tocați-o mărunt, ardeii tăiații ștraifuri, iar vinetele și dovleceii în 4 pe lung, apoi bucățele.
Căliți ceapa în vreo 50 ml ulei. Când începe să se-nmoaie, adăugați dovleceii și sotați totul 10 minute. Scoateți cu lingura cu găuri, puneți ceapa și dovleceii într-un castron, adăugați puțin ulei și căliți împreună vinetele și ardeii (cam 15 minute). Puneți și legumele astea în castron, încă puțin ulei și căliți un pic usturoiul curățat și tăiat felii subțiri, facultativul ardei iute și roșiile curățate de semințe, eventual și de pieliță, tăiate bucăți (5 minute). Stingeți focul, adăugați pastele fierte separat și bine scurse, amestecați bine și puneți totul în castron, peste restul legumelor.
Amestecați, în fine, totul, reglați de sare și piper, presărați busuiocul și cu asta basta. Serviți pennele cu vinete, dovlecei și roșii călduțe sau chiar reci.
Ce bem la ale noastre penne cu vinete, dovlecei și roșii? Păi alb aș zice prima oară, dar n-aș refuza nici un rozé. Totul e ca vinul să fie ușor, proaspăt și reconfortant.