Luasem acum vreo săptămână o pungă cu pește alb congelat de la un supermarket. Bazându-mă pe pipăit, aveam înăuntru vreo patru bucăți mari și frumoase, numai bune de gătit în varii moduri. Decât că, după decongelare, am avut surpriza să găsesc o sumedenie de mici fileuri, provenite de la niște peștuți dintre care cel mai solid nu depășise în viata lui 200 de grame. Să fac chiftele? Bună idee, dar nu prea aveam chef. Drept pentru care am început sa răscolesc după rețete, până ce mi-a (re)căzut sub ochi cea din titlu. N-apucasem până acum s-o pun în practică, dar am simțit că i-a venit, în fine, rândul. Și nu mi-a părut rău deloc.
Așadar, pentru 4 persoane, pregătiți
800 g fileuri de pește alb (pot fi și bucăți mari, că sigur va ieși mai aspectuos), 1/2 kg portocale, 50 g unt, 1 lingură de făină, 1 lingura de lichior de portocale (facultativ), sare, piper, nucșoară.
Începeți prin a topi untul. Când s-a încălzit presărați faina, căliți nițel, stingeți cu sucul portocalelor, sărați, piperați, puneți și ceva nucșoară rasa. Fierbeți totul până când sosul se îngroașă puțin. Când e gata, adăugați lichiorul.
Ungeți o tava cu unt, puneți fileurile deasupra, napați uniform cu sos și coaceți totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu, timp de 15-20 de minute, în funcție de cât de mari sunt bucățile.
Ca garnitura am preferat orezul, deși niște cartofi natur nu cred că s-ar fi potrivit mai puțin bine. Cât despre vin, am visat la un Pinot Gris sec și-am băut ce-am găsit prin casă.