• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Fileuri de pește alb cu ciuperci și smântână

Sep 28, 2010 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu pește 8


Nu, excelenta preparație de mai jos nu reprezintă doar un exercițiu pe tema „cât de primitoare este carnea peștelui alb“ ci, în primul rand, o mâncare surprinzător de bună. Recunosc, am inventat-o nițel forțat de împrejurări. Dar ce altceva puteam face când fileurile erau deja aproape dezghețate, aveam o poftă nebună de mămăligă, iar la aprozarul din colț se lăfăiau teribil de apetisant niște ciuperci superbe? Of, tare plăcute se mai dovedesc uneori și problemele de genul asta…

Drept pentru care, la capitolul cumpărături fiind, să notăm:

700 g fileuri de pește alb,
700 g ciuperci,
1 ceapă medie,
1/2 căpățână de usturoi,
400 ml smântână,
1 bucățică de ardei iute rosu (sau poate piper alb),
1 legătură de mărar,
unt,
făină,
sare.

Mai întâi peștele (n-ați uitat sa-l țineți măcar 1 ora presărat cu sare, da?). Tăiați-l bucăți potrivite, presărați-le cu făină, eliminați excesul și prăjiți-le în unt, pe ambele fețe, la foc mic (nu trebuie să se rumenească, pot cel mult să capete un vag bronzaj). Scoateți-le și păstrați-le deoparte.

Încingeți puțin unt într-o tigaie, căliți ceapa, usturoiul și ardeiul iute (desigur, curățate, spălate și mărunțite cat de fin). Adăugați ciupercile (cu toaleta făcută și tăiate bucăți), sărați, piperați (dacă n-ați folosit ardei), puneți capacul și lăsați la înnăbușit pana ce scade zeama.

Adăugați smântâna, mărarul, amestecați, puneți și peștele în sos (cu grijă, să nu se rupă), scuturați bine cratița, mai lăsați vreo doua minute de bulbuceli mici și cu asta basta.

După cum vă spuneam, pofta mea era de mămăligă, dar dacă o sa vreți sa măritați peștele asta cu piure, orez ori mai știu eu ce, foarte rău n-are cum sa fie.

Cât despre pește, eu am folosit cod, dar orice pește alb o sa meargă perfect, fie el merlucius sau, și mai bine, știucă ori șalău. Oricum, nu gras și nu cu gust pronunțat.

Vinul? Pai aici ar trebui sa fie foarte simplu: smântână, ciuperci, mămăligă, apoi numai o Feteasca Alba ar trebui turnata în pahare. Dar cum o să găsiți mai greu una seacă și buna, s-ar putea să vă fie mai la îndemână un Chardonnay.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Ciuperci cu smântânăCiuperci cu smântână Fileuri de pește pane cu parmezan, capere și pătrunjel Chifteluțe de ciuperci cu smântână Piept de curcan cu ciuperciPiept de curcan cu ciuperci și sos de vin cu smântână

  • ciuperci, ciuperci cu smantana, cod, merlucius, peste, salau, smantana, stiuca

8 thoughts on “Fileuri de pește alb cu ciuperci și smântână”

  1. Mara 28/09/2010 at 18:01

    Nu-mi vine sa cred ce bine suna! Multumim pentru retetele “ca la mama acasa”, dar si pentru ideile originale, cum e aceasta. Acuma stiu ce pregatesc pentru diseara la cina!

    Reply ↓
    1. Costachel 29/09/2010 at 13:01

      Multumesc de complimente, dar sa-mi spui cum ti-a iesit, sa vedem daca se si confirma aprecierile 😀

      Reply ↓
  2. pansy 29/09/2010 at 20:42

    io sunt ardelenca,m-am gandit de mult sa fac sos de smantana la peste,da’nu m-am incumetat.dar cred ca merlucius sau codul se preteaza.am sa incerc!

    Reply ↓
  3. Costachel 30/09/2010 at 09:46

    Chiar te rog, sigur n-o sa-ti para rau 🙂

    Reply ↓
  4. Sorina 28/01/2011 at 10:45

    O feteasca alba buna, tipica : Davino Alba Valahica 2009

    Reply ↓
    1. Costachel 28/01/2011 at 10:58

      Si excesiv de scumpa, din pacate 🙁 Din punctul asta de vedere, nu prea tipica (decat pentru Davino) 🙂

      Reply ↓
  5. Cornelia 10/09/2015 at 20:30

    super delicioasa!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved