Pește cu portocale și măsline? Ei, da, nu vă mirați, în fond nu e altceva decât o combinație clasică dulce-sărată-acrișoară, în care prospețimea portocalei va completa foarte bine măslinele, în timp ce vinul va rotunji de minune un ansamblu foc de gustos. Așa că nu vă mai spun, în încheiere, că puteți face mâncarea asta cu orice fel de pește alb, fie el de apă dulce ori sărată (dar să nu uitați să-l țineți la sare vreo oră, da?)
4 fileuri de pește (cam 150 g bucata), 4 cepe mici, 1 pahar de vin alb sec, 1 portocală, 3 linguri de ulei de măsline, 100 g măsline,
puțină făină, sare și piper.
Curățați cepele, tăiați-le rondele subțiri și căliți-le în ulei până încep să se înmoaie. Uscați bine fileurile de pește, tăvăliți-le prin făină, scuturați-le (să înlăturați excesul) și puneți-le peste ceapă. După 2 minute (adică 1 minut pe fiecare parte) turnați vinul și continuați fierberea, la foc mic, până scade lichidul.
Adăugați atunci zeama de portocală, sărați (dacă ziceți că mai trebuie), piperați și fierbeți încă zece minute, întorcând fileurile cu maximă grijă la jumătatea fierberii.
Chiar înainte de a fi gata, adăugați măslinele și coaja de portocală (numai partea colorată) tăiată cât de subțire, lăsați-le să se încălzească un pic și serviți imediat.
Ca garnitură, cred că niște cartofi natur ar merge cel mai bine. Cât despre vin, e destul de complicată combinația, așa că aș miza ori pe nebunia unui Pinot Gris, ori pe versatilitatea unei Fetești Regale.