Mda, recunosc, cam lung titlul ăsta, mai ales că urmează o rețetă foc de simplă, care se face imediat și aduce (bonus!) câteva tertipuri foarte interesante, numai bune de folosit și cu alte ocazii. Dar, în fine, asta e, hai mai bine să vedem despre ce-i vorba. Așadar:
8 felii de carne de vițel, groase de vreo 2 cm 150 g cașcaval (sau altă brânză, după gust), 40 g alune de pădure, 20 g parmezan ras, 60 g pesmet, 2 ouă, 40 g unt, sare și piper.
Mai întâi hăinuța crocantă: tocați alunele cu mixerul (nu le faceți chiar praf, să se simtă, totuși, oleacă) și amestecați-le cu parmezanul ras și pesmetul.
Bateți ouăle strașnic, sărați și piperați. Tăiați cașcavalul în (ați ghicit!) 8 felii.
Faceți un buzunar lateral în fiecare bucată de carne, introduceți brânza corespunzătoare, bateți carnea ușor (cât să-i dați o formă, nu mai mult) și tăvăliți-o prin ou bătut și amestecul de pesmet.
Prăjiți șnițelele în unt, la foc moale, și serviți-le imediat, cu ce garnitură vă poftește inima.
Cât despre variante, evident că brânza folosită va influența semnificativ gustul produsul final, după cum firește că vițelul poate fi și el înlocuit cu alte cărnuri potrivite pentru șnițel (poate porc, poate pui…). Sau s-ar putea să vă surâdă și ceva jambon pe lângă cașcaval. Așa că e suficient loc de improvizații.
În consecință, vinul poate fi și el alb (să zicem Riesling) la pui, sau roșu, la porc&vițel. Mai suav sau mai zdravăn, după ce ne dictează carnea, brânza și, deloc în ultimul rând, propria plăcere.