• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cotlet de porc cu ienupăr

Sep 10, 2008 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 4


Una din marile tâmpenii comise de importatorii români de condimente este că reușiseră la un moment dat să umple alimentările cu ienupăr, frumos ambalat, numai că pe cutie lipiseră mândri traducerea „ienibahar“. Păi de unde să știe ei, săracii, că boabele de ienibahar sunt uscate (ca boabele de piper) și au o culoare brun-roșcată, în timp ce ienupărul produce bobițe mai moi, de un albastru-violet foarte închis. E drept, și unele, și celelalte, au un diametru de circa 4-5 mm, dar asta ar fi cam fi singura asemănare. Așa ca, iubiții mei cititori, dacă vreți să nu luați plasă (problema s-a cam rezolvat, dar orișicât), uitați-vă după denumirea originala a produsului, și țineți cont că pe ienupăr îl cheamă juniper în engleză, genièvre în franceză, ginepro în italiană sau jenever în olandeză.

Problema este însă că, de când s-au prins de greșeală, nu mai găsim ienupăr chiar pe (aproape) toate drumurile. Dar, dacă-l dibuiți, e păcat să nu-l folosiți cu destoinicie, așa ca în rețeta ce urmează.

Să presupunem, ca de obicei, că veți fi patru persoane la masă. Asta înseamnă 700 g cotlet (fără os), 2 căței de usturoi, 2 fire de praz, 1/2 l bere blondă, 1 lingură boabe de ienupar, ulei, sare și piper.

Sărați și piperați carnea, împănați-o cu usturoi și rumeniți-o pe toate parțile într-o cratiță, cu 4 linguri de ulei. Adăugați ienupărul, partea albă a prazului, tăiată în rondele subțiri, și berea. Puneți totul în cuptorul încălzit, la foc potrivit (200ºC, să spunem), și lăsați să se coacă circa o oră și jumătate, întorcând din când în când carnea. Scoateți cotletul din cratiță, lăsați-l să se răcorească puțin, tăiați-l în felii nu foarte subțiri și serviți-l cu sosul degresat trecut prin sită (dar după ce ați eliminat ienupărul), turnat peste un piure de cartofi (sau de conopidă). Dacă n-aveți chef de trecut prin sită, sau poate credeți că-i mai simpatic așa, puteți lăsa fâșiuțele de praz să plutească în continuare prin sos.

Ei, chiar dacă friptura e fiartă-n bere, se impune un vin roșu sănătos. Un Cabernet de Recaș, de ce nu?

S-ar putea să vă intereseze și:

Cotlet de porc în crustă de roșii uscate, rozmarin și miere Cotlet de porc cu sos de mere si hreanCotlet de porc cu sos de mere și hrean Default ThumbnailCotlet de porc cu mere coapte si sos de coacaze Cotlet de porc la gratar cu sos de portocaleCotlet de porc la grătar cu sos de portocale

  • bere, cotlet, cuptor, friptura, porc, praz, tava

4 thoughts on “Cotlet de porc cu ienupăr”

  1. florin 16/12/2010 at 09:55

    Ienupar=jneapan(bucovina)

    Reply ↓
    1. Costachel 16/12/2010 at 10:41

      Asta n-o stiam 🙂

      Reply ↓
  2. delphin 25/03/2011 at 00:07

    Genever, Gin, Gina, Lo-gin.
    Pe mine ma deranjeaza ca nu se gasesc in comert boabe proaspete de ienupar. Astea la cutie de la plafar au miros de medicamente si si-au pierdut uleiul volatil care le da mirosul rasinos.

    Reply ↓
  3. costachel Post author25/03/2011 at 06:54

    Pai de asta am inceput sa regret si eu vremurile lui ienibahar-ienupar 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved