Una din marile tâmpenii comise de importatorii români de condimente este că reușiseră la un moment dat să umple alimentările cu ienupăr, frumos ambalat, numai că pe cutie lipiseră mândri traducerea „ienibahar“. Păi de unde să știe ei, săracii, că boabele de ienibahar sunt uscate (ca boabele de piper) și au o culoare brun-roșcată, în timp ce ienupărul produce bobițe mai moi, de un albastru-violet foarte închis. E drept, și unele, și celelalte, au un diametru de circa 4-5 mm, dar asta ar fi cam fi singura asemănare. Așa ca, iubiții mei cititori, dacă vreți să nu luați plasă (problema s-a cam rezolvat, dar orișicât), uitați-vă după denumirea originala a produsului, și țineți cont că pe ienupăr îl cheamă juniper în engleză, genièvre în franceză, ginepro în italiană sau jenever în olandeză.
Problema este însă că, de când s-au prins de greșeală, nu mai găsim ienupăr chiar pe (aproape) toate drumurile. Dar, dacă-l dibuiți, e păcat să nu-l folosiți cu destoinicie, așa ca în rețeta ce urmează.
Să presupunem, ca de obicei, că veți fi patru persoane la masă. Asta înseamnă 700 g cotlet (fără os), 2 căței de usturoi, 2 fire de praz, 1/2 l bere blondă, 1 lingură boabe de ienupar, ulei, sare și piper.
Sărați și piperați carnea, împănați-o cu usturoi și rumeniți-o pe toate parțile într-o cratiță, cu 4 linguri de ulei. Adăugați ienupărul, partea albă a prazului, tăiată în rondele subțiri, și berea. Puneți totul în cuptorul încălzit, la foc potrivit (200ºC, să spunem), și lăsați să se coacă circa o oră și jumătate, întorcând din când în când carnea. Scoateți cotletul din cratiță, lăsați-l să se răcorească puțin, tăiați-l în felii nu foarte subțiri și serviți-l cu sosul degresat trecut prin sită (dar după ce ați eliminat ienupărul), turnat peste un piure de cartofi (sau de conopidă). Dacă n-aveți chef de trecut prin sită, sau poate credeți că-i mai simpatic așa, puteți lăsa fâșiuțele de praz să plutească în continuare prin sos.
Ei, chiar dacă friptura e fiartă-n bere, se impune un vin roșu sănătos. Un Cabernet de Recaș, de ce nu?
Genever, Gin, Gina, Lo-gin.
Pe mine ma deranjeaza ca nu se gasesc in comert boabe proaspete de ienupar. Astea la cutie de la plafar au miros de medicamente si si-au pierdut uleiul volatil care le da mirosul rasinos.
Ienupar=jneapan(bucovina)
Asta n-o stiam 🙂
Genever, Gin, Gina, Lo-gin.
Pe mine ma deranjeaza ca nu se gasesc in comert boabe proaspete de ienupar. Astea la cutie de la plafar au miros de medicamente si si-au pierdut uleiul volatil care le da mirosul rasinos.
Pai de asta am inceput sa regret si eu vremurile lui ienibahar-ienupar 🙂