Ei, da, o friptura spectaculoasa si care da bine pe orice masa festiva. Si poate ca nu strica sa mai preparam si altfel fripturile de porc, sa mai alungam nitel monotonia, ca rau n-are de ce sa ne fie. Mai ales ca porcul, un animal pe cat de murdar, pe-atat de primitor (gastronomiceste vorbind) se bucura foarte mult cand se intalneste cu fructele acrisoare. Nu credeti? Ia sa vedem despre ce-i vorba!
Pentru aceleasi 4 persoane lista arata asa: 1,2 kg cotlet de porc (bucata intreaga, cu tot cu coaste), 120 g costita (taiata in felii lungi si subtiri), 2 cepe mici, 2 catei mari de usturoi, 4 mere, 120 g coacaze rosii, 1 l vin alb sec, 200 ml supa de carne, 150 ml coniac (dar daca ati avea Armagnac mai bine ar fi), 3 linguri de zahar, 3 cuisoare, unt, 1 lingura fecula de cartofi (sau amidon alimentar de porumb), 2 linguri de ulei de masline, sare si piper.
Curatati si tocati ceapa si usturoiul. Infasurati carnea cu costita si legati de jur-imprejur cu sfoara de bucatarie. Infasurati bucatile de os care ies afara cu folie de aluminiu, ca sa nu se arda si sa strice foamea comesenilor. Rumeniti friptura intr-un vas (care merge dupa aia si la cuptor), in uleiul la care ati adaugat 30 g unt. Adaugati tocatura de ceapa si usturoi, mai caliti putin, stingeti cu supa fierbinte si bagati totul in cuptorul incalzit, la foc zdravan. Coaceti cam 40 de minute, stropind des carnea cu sosul format. Dupa asta, reglati de sare si piper, acoperiti cu o folie de aluminiu alimentar, micsorati putin flacara si mai coaceti 30 de minute (daca-i cazul, adaugati cateva linguri de supa fierbinte).
Spalati merele, uscati-le, eliminati samburii si codita prin scobire si umpleti-le cu unt cat o nuca. Puneti-le intr-o cratita, turnati vinul, zaharul si cuisoarele. Dati in clocot, puneti capacul si fierbeti la foc moale cam un sfert de ora (merele trebuie sa fie fierte, dar sa nu se sfarame). Cand cotletul e gata scoateti-l din cuptor, eliminati sfoara si tineti-l la cald. Turnati sosul ramas intr-o tigaita, adaugati coacazele si coniacul.
Dezlegati fecula cu doua linguri de apa si puneti-o si pe ea in sos. Amestecati bine si lasati sosul sa se ingroase (dar nu prea tare). Puneti cotletul pe un platou, de jur-imprejur puneti merele umplute cu sosul de coacaze si serviti.
Vinul? Grea intrebare. Probabil ca raspunsul corect este Pinot Noir de Dealu Mare, dar cercetarile continua.