Sau aș fi putut să-i spun „Cordon bleu de vinete“ rețetei ăsteia teribil de simpatice de vinete pane umplute, fiindcă, până la urmă, cam asta și este. Dar, cred că sunteți de acord cu mine, mai puțin contează numele la o mâncare și mai mult gustul, iar în cazul de față sunt ferm convins că o să-mi mulțumească mai multă lume, nu doar iubitorii devotați ai vinetelor. Printre care, sigur că da, mă aflu și eu.
1 kg de vinete, de preferință lungi și subțiri, 200 g șuncă de Praga, 200 g cașcaval, de oaie și mai gras, dacă se poate, 2-3 ouă, pesmet, făină, sare, piper, ulei pentru prăjit.
Curățați vinetele ca pentru imam baildi (o fâșie da, una ba), tăiați-le felii rotunde cam de 1/2 cm, presărați-le cu sare și lăsați-le la scurs.
În timpul ăsta bateți bine ouale cu atâta făină cât să iasă o compoziție destul de groasă, dar fluidă (cam ca un aluat de clătite, să zicem). Sărați, piperați. Pregătiți pe o altă farfurie pesmetul, pe care, dacă vreți, puteți să-l amestecați cu parmezan.
Când ziceți că-s gata vinetele ștergeți-le, puneți peste jumătate din ele câte o feliuță de șuncă și una de cașcaval, acoperiți cu feliile rămase, fixați cu scobitori și treceți-le prin compoziția ou-făină, apoi prin pesmet. Dacă vă place pané-ul mai gros, repetați ultimele două operații.
Prăjiți vinetele în ulei bine încins, la foc potrivit, până se rumenesc frumos pe ambele părți. Scoateți-le și puneți-le pe hârtie absorbantă, să scăpați de excesul de ulei. Și, firește, ar fi bine să nu uitați să scoateți scobitorile.
Puteți servi aceste vinete pane simple, ca aperitiv, sau ca fel principal, însoțite de o garnitură și o salată după dorință. Cât despre vin, în primul rând aș zice Pinot Gris sec și ușor, că se potrivește de minune cu vinetele. Dar ați putea să turnați în pahare cam orice vin alb (sau chiar roze) sprințar și, mai ales, cu o aciditate corespunzătoare. Că oricât am elimina uleiul de pe vinetele noastre pane, tot prăjeală se cheamă…