Un aperitiv simplu și foc de gustos, cam așa aș putea să vă descriu, pe scurt, aceste vinete cu usturoi și sos de roșii. Se fac repede, nu trebuie să stăm foarte mult lângă aragaz și, ținând cont că-s mai bune reci, e clar că avem de-a face cu o rețetă perfectă pentru zilele călduroase de vară.
Ce-avem nevoie? Notați:
2 vinete măricele (1 kg., să zicem), 3 roșii potrivite (600 g, orientativ), 3 căței de usturoi (sau și mai mult, e după gust), 1 lingură de bulion, 1 ceșcuță de apă (125 ml.), ulei (cam 100 ml.) sare și piper.
Mai întâi, preparațiile preliminare. Spălați vinetele, uscați-le și tăiați-le bastonașe (5-6 cm lungime, 1-2 cm laturile). Sărați-le și lăsați-le să se scurgă puțin. Opăriți scurt roșiile, curățați-le de pieliță și de semințe, tăiați-le bucățele.
Încingeți 2 linguri de ulei într-o tigaie și sotați cam jumătate din bastonașele de vinete, până se înmoaie. Scoateți-le, puneți în tigaie alte 2 linguri de ulei și repetați sotarea cu restul de vinete.
Încălziți restul de ulei într-o cratiță cu fundul gros. Căliți un pic usturoiul curățat și zdrobit, stingeți cu roșiile și bulionul desfăcut în apă. Fierbeți sosul vreo zece minute, fără să puneți capacul și amestecând. Când începe să se îngroașe, adăugați și vinetele, amestecați cu grijă, mai dați un clocot, reglați de sare & piper și stingeți focul. Cică s-ar putea pune pe masă și calde, dar e clar că-s mai bune reci. Și mai au și marele avantaj că pot sta în frigider 1-2 zile, așa că…
Variante? Păi am putea să le trecem în categoria vinete marinate adăugând 1 lingură de oțet și 1 linguriță de zahăr. Pe de altă parte, apa ar putea fi înlocuită cu vin alb sec. Și, deloc în ultimul rând, s-ar putea să vreți și niște arome. Mie-mi plac frunzele de țelină tocate la varianta „simplă”, dar probabil n-aș zice nu unei frunzulițe de dafin în versiunea „marinată”. Și, dacă vă deranjează aciditatea roșiilor, puteți pune un pic de zahăr și în varianta „de bază”.
Ce bem la aceste vinete cu usturoi și sos de roșii? Un alb sec, cu siguranță. În ce mă privește, îmi place un Pinot Gris lângă o mâncare de vinete, dar nu-i chiar obligatoriu.