• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete cu usturoi și sos de roșii

Jun 25, 2013 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de post 0


Vinete cu usturoi și sos de roșii

Un aperitiv simplu și foc de gustos, cam așa aș putea să vă descriu, pe scurt, aceste vinete cu usturoi și sos de roșii. Se fac repede, nu trebuie să stăm foarte mult lângă aragaz și, ținând cont că-s mai bune reci, e clar că avem de-a face cu o rețetă perfectă pentru zilele călduroase de vară.

Ce-avem nevoie? Notați:

2 vinete măricele (1 kg., să zicem),
3 roșii potrivite (600 g, orientativ),
3 căței de usturoi (sau și mai mult, e după gust),
1 lingură de bulion,
1 ceșcuță de apă (125 ml.),
ulei (cam 100 ml.)
sare și piper.

Mai întâi, preparațiile preliminare. Spălați vinetele, uscați-le și tăiați-le bastonașe (5-6 cm lungime, 1-2 cm laturile). Sărați-le și lăsați-le să se scurgă puțin. Opăriți scurt roșiile, curățați-le de pieliță și de semințe, tăiați-le bucățele.

Încingeți 2 linguri de ulei într-o tigaie și sotați cam jumătate din bastonașele de vinete, până se înmoaie. Scoateți-le, puneți în tigaie alte 2 linguri de ulei și repetați sotarea cu restul de vinete.

Încălziți restul de ulei într-o cratiță cu fundul gros. Căliți un pic usturoiul curățat și zdrobit, stingeți cu roșiile și bulionul desfăcut în apă. Fierbeți sosul vreo zece minute, fără să puneți capacul și amestecând. Când începe să se îngroașe, adăugați și vinetele, amestecați cu grijă, mai dați un clocot, reglați de sare & piper și stingeți focul. Cică s-ar putea pune pe masă și calde, dar e clar că-s mai bune reci. Și mai au și marele avantaj că pot sta în frigider 1-2 zile, așa că…

Variante? Păi am putea să le trecem în categoria vinete marinate adăugând 1 lingură de oțet și 1 linguriță de zahăr. Pe de altă parte, apa ar putea fi înlocuită cu vin alb sec. Și, deloc în ultimul rând, s-ar putea să vreți și niște arome. Mie-mi plac frunzele de țelină tocate la varianta „simplă”, dar probabil n-aș zice nu unei frunzulițe de dafin în versiunea „marinată”. Și, dacă vă deranjează aciditatea roșiilor, puteți pune un pic de zahăr și în varianta „de bază”.

Ce bem la aceste vinete cu usturoi și sos de roșii? Un alb sec, cu siguranță. În ce mă privește, îmi place un Pinot Gris lângă o mâncare de vinete, dar nu-i chiar obligatoriu.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Roșii umplute cu vinete în stil mediteraneean Penne cu vinete, dovlecei și roșii Vinete, dovlecei și roșii la cuptor Mâncărică de vinete, ardei și roșiiMâncărică de vinete, ardei și roșii

  • aperitiv, rosii, sos, usturoi, vinete

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved