Da, ați ghicit, această ceapă umplută cu ciuperci reprezintă o mâncare (aproape) de post. În fond, ce contează că printre ingrediente intră puțin unt, oleacă de smântână și nițică supă de pui. La urma urmelor, dacă țineți post draconic (ori v-ați transferat la vegani), nimeni și nimic nu vă poate împiedica să înlocuiți untul cu margarină, smântâna cu suc de roșii, iar supa cu zeamă de legume. Eu însă îmi fac datoria și vă transmit rețeta originală. Iar de eventualele schimbări sunteți singurii răspunzători
Pentru obișnuitele noastre 4 persoane trebuie
4 cepe mijlocii, 175 g ciuperci (preferabil de pădure), 60 g unt, 40 g miez de pâine, 2 linguri de smântână, 1/2 linguriță de cimbru uscat, 50 ml vin alb sec, 100 ml supa de pui, 1 lingura de ulei, sare și piper.
Curățați cepele. Tăiați-le puțin fundul, ca să stea bine în tava. Scobiți-le cu grija, astfel încât pereții să aibă o grosime de aproximativ 5 mm. Tocați mărunt miezul. Opăriți cepele scobite timp de 5 minute în apă clocotită, scoateți-le și lăsați-le să se scurgă pe un plan înclinat.
Tăiați ciupercile curățate în felii subțiri. Încălziți într-o tigaie 30 g de unt, căliți ceapa tocată, adăugați apoi ciupercile și lăsați-le pe foc 10 minute, la foc destul de moale. Mărunțiți miezul de pâine, adăugați smântâna, lăsați amestecul să stea 2-3 minute, apoi turnați-l în tigaie. Mai fierbeți 5 minute, amestecând tot timpul. Stingeți focul, adăugați cimbrul și pătrunjelul
Sărați și piperați atât umplutura, cât și cepele scobite. Umpleți-le pe acestea din urma cu amestecul călit și puneți-le într-o tava unsa cu ulei. Turnați restul de ulei și vinul, puneți bucățele din untul rămas peste cepe și băgați totul în cuptorul încălzit.
Coaceți totul la foc moale timp de 45 de minute, stropind de 2-3 ori cepele cu sosul format.
Scoateți cepele și așezați-le pe un platou încălzit. Puneți sosul să fiarbă la foc tare, pana când scade la jumătate, apoi turnați-l peste mâncare.
Dacă aveți arpagic verde, tocați-l mărunt și presărați-l deasupra. Dacă nu, folosiți cozi de ceapă verde, tocate însă foarte mărunt. Atât
Cât despre vinul de lângă a noastră ceapă umplută cu ciuperci, alb, sec și Riesling aș zice.