Cel puțin la bază, e clar: nu e o rețetă de post acestă italiană supă cremă de salată verde. E de-a dreptul lacto-vegetariană și e normal să fie așa (în fond, prea rar vezi o supă cremă fără ceva lactate, nu?). Dar să știți că poate fi adaptată fără mari probleme canoanelor Postului, înlocuind untul cu margarină ori ulei, iar laptele cu un surplus de zeamă de legume. Și, dacă mai adăugăm și faptul că e gustoasă, arată bine și nu se face greu deloc, am putea să trecem la treabă, nu?
1 căpățână frumoasă de salată verde,
cam 100 g frunze de pătrunjel (cu tot cu tulpinițe), 50 g unt, 1 ceapă mare, 1 praz, nu prea mare, 1 lingură de făină, 600 ml supă strecurată de legume, 350 ml lapte, boia iute (sau nucșoară, sau de-amândouă), 3 căței de usturoi (sau după gust), sare și piper.
Pentru crutoane, mai adăugați dumneavoastră
4 felii mari de pâine, 1 lingură de ulei extravirgin de măsline, 1 lingură de semințe de chimen.
Începeți, firește, cu preparațiile preliminare. Curățați, uscați, spălați și tocați (nu prea fin, că nu-i nevoie) tot ce-i legumă. Desfaceți salata și, odată toaleta făcută, tăiați-o fâșii. Cât despre pătrunjel, puneți deoparte cam un sfert din frunzulițe, iar restul tocați-l cu tot cu tulpini, că va fi aroma mai puternică.
Încingeți untul, la foc moale, într-o cratiță încăpătoare. Puneți la călit ceapa și prazul, amândouă curățate, spălate, uscate și tocate. Sărați, puneți capacul și lăsați-le la înăbușit vreo 5 minute.
Adăugați usturoiul și făina, căliți încă vreo trei minute (amestecând, să nu se facă, pe cât posibil, niciun cocoloș). Stingeți cu supa și cu laptele.
Când preparația dă din nou în fiert (foc moale în continuare, da?) adăugați salata verde și cea mai mare parte din pătrunjel (cea tocată cu tot cu tulpinițe). Puneți și aromele dorite, sărați, piperați, puneți capacul și lăsați totul să fiarbă încă 5-10 minute.
Strecurați supa prin sită iar conținutul, împreună cu un polonic de supă, transformați-l în piure (cu mixerul, de pildă). Adăugați pătrunjelul tocat, puneți totul înapoi în cratiță. Mai încălziți un pic, amestecând, și cu asta basta.
Pentru crutoane, tăiați feliile bucăți triunghiulare (sau în orice altă formă geometrică vă surâde mai mult). Puneți-le într-o tavă, stropiți-le cu ulei, presărați-le cu chimen și băgați-le sub grilul cuptorului, până se rumenesc (10 minute).
Trebuie incercat macar o data!
Cam așa aș zice și eu 🙂
arata chiar bine, nu m-am gandit niciodata ca as putea face o supa din salata verde:d