Da, iubiți comeseni, în cele ce urmează vine taman o variantă a faimoasei tortilla spaniole. Nu-i chiar omletă, parcă seamănă mai mult cu jumările, dar nu stăm s-o clasificăm acum. Mai important mi se pare că-i foarte simplă, se face repede, iar de gustoasă ce să mai vorbim, că doar nu degeaba i s-a dus faima în lumea întreagă. Sigur, cârcotașii ar putea spune că iaca mare lucru, ce, omletă cu ceapă, cartofi și cârnați n-am mai văzut noi? Or mai fi văzut ei, dar pentru autenticitate chiar vă rog sa folosiți chorizo (ăsta-i un cârnat tipic spaniol, îl găsiți în magazinele bune, dar nu-mi cereți să le dau numele). Acuma sigur că-l puteți înlocui după plac, dar de ce să le faceți plăcerea cârcotașilor de care vorbeam mai sus?
Asa că, pentru o tortilla care să sature 4 persoane, înarmați-vă cu
8 ouă, 4 cartofi, 1 ceapă mare, 1 chorizo, 6 linguri de ulei de măsline, sare și piper.
Curățați cartofii și ceapa, tăiați totul în felii foarte subțiri. Tăiați și chorizo-ul în rondele.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare și prăjiți cartofii și ceapa, la foc moale, dar nu până la rumenire, ci cât să se înmoaie. Eliminați excesul de ulei, adăugați rondelele de chorizo și căliți în continuare două-trei minute.
Bateți ouăle, sărați, piperați, turnați-le peste amestecul din tigaie și lăsați să se prăjească 5 minute. Întoarceți tortilla pe partea cealaltă, ajutându-vă de capac sau de o farfurie plată, și mai frigeți 3 minute. Dacă mai credeți ca e nevoie de sare, piper sau de amândouă, acum e momentul.
Serviți fierbinte, cu o salata alături (în funcție de sezon).
Cât despre vin, sigur că spaniolii ar bea la tortilla vreo Rioja, dar e treaba lor, eu zic că noi vom fi foarte mulțumiți cu Novac de Drăgășani. Sau dacă nu, cu orice vin roșu ușor doriți dumneavoastră.