Despre o versiune de tortilla v-am mai povestit acum vreo câțiva ani, dar nu mi se pare deloc suficient, așa că vine mai la vale o variantă legumicolă absolut delicioasă, tare simplă și care o să le placă nu doar fanilor necondiționați ai dovleceilor (printre care, recunosc, mă număr și eu). Și, desigur, dacă o să vreți să scăpați ceva chorizo prin tigaie, firește că n-am cum să mă opun, dar deocamdată îmi fac datoria și vă povestesc o rețetă de bază pentru tortilla cu dovlecei, de la care să putem porni o discuție despre variante.
500 g dovlecei tineri, 6 ouă, 2 cepe, 3 linguri de ulei de măsline, sare și piper.
Spălați și ștergeți dovleceii (dacă-s tineri, chiar n-aveți nevoie să le dați jos coaja), eliminați extremitățile și tăiați-i rondele subțiri. Curățați și tocați ceapa cât de mărunt, bateți ouăle năprasnic, dimpreună cu ceva sare și piper.
Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți ceapa, la foc moale, 2-3 minute (cât să se înmoaie, nu să se rumenească). Adăugați rondelele de dovlecei și căliți-le vreo 10 minute, amestecând din când în când. Turnați ouăle și continuați prăjirea, amestecând.
Când tortilla începe să se prindă, nivelați-o, puneți capacul și coaceți-o, la același foc moale, câteva minute (vreo 10, dar mai discutăm), întorcând-o la jumătatea coacerii (ajutându-vă de un capac sau de o farfurie plată).
Puneți-o, în fine, cu multă grijă, pe un platou și lăsați-o să se răcorească, pentru că de obicei se servește călduță sau chiar rece.
Și câteva precizări necesare: tortilla asta iese mai frumoasă dacă dovleceii sunt din cei cu coaja verde dar, indiferent de culoare, dacă-s mai bătrâni e bine să-i curățați și chiar să le eliminați semințele. După gustul meu, omleta asta e mai bună dacă ceapa uscată e înlocuită de câteva fire de ceapă verde, iar la călirea inițială adăugați și un pic de usturoi. Ceva verdeață prin compoziție e, firește, mai mult decât indicată, fie doar și pentru culoare (pătrunjel sau, și mai bine, busuioc ori mărar, că se împacă tare bine cu dovleceii). Și desigur că, în loc de piper, puteți folosi ardei iute. Cât despre timpul exact de coacere, el depinde atât de diametrul tigăii pe care o aveți (adică de cât de groasă e tortilla), cât și de preferințele dumneavoastră personale: poate vă place mai rumenită, poate mai puțin rumenită…
Vinul pentru tortilla cu dovlecei? Sigur alb, proaspăt și ușor, mai departe depinde și de variante. În ce mă privește, aș bea o Fetească Regală, fie și numai de dragul multi-culturalității.