• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rogojină de cartofi

Aug 19, 2010 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete lacto-vegetariene, Rețete ovo-lacto-vegetariene 4


Rogojina de cartofi

Rogojină de cartofi? Hm, da și nu prea. Oricum, e foarte greu de dat un titlu pentru această mâncare (eventual garnitură), care se plimbă brambura prin toată lumea. Cu ingrediente asemănătoare și pornind de la aceeași bază de cartofi dați prin răzătoare, moldovenii fac toci, elvețienii rösti, francezii crique, paillason sau pommes Darphin, spaniolii tortilla (bine, aici m-am îndepărtat nițel…) și așa mai departe. Ar fi, desigur, destule de spus, dar mai bine mă opresc aici și vă poftesc în bucătărie, unde putem discuta nițel mai aplicat.

Felia din poza de deasupra provine din ceea ce se cheamă, de fapt, crique (dacă aș fi scos ouăle ar fi fost paillasson, adică rogojină, dar sper să fiu iertat!) care crique a fost confecționată din

1 kg de cartofi, curățați, spălați, sterși bine și dați prin răzătoarea cu găuri mici,
2 cepe, tot rase,
2 ouă bătute,
cam 100 g unt,
sare, piper și nucșoară,
plus o tigaie de 24 cm diametru (de 28 ar fi fost mai potrivită, da’ n-am!).

La opționale, în funcție de preferințe, puteți lua în calcul cam 100 g costiță (rumeniți-o puțin înainte) ori jambon, sau 100 g brânză rasă (dacă le vreți pe amandouă, micșorați puțin cantitățile). Cât despre condimentare și parfumare cu verdețuri, nu cred să vă împiedice cineva să adăugați ce credeți dumneavoastră de cuviință.

Încingeți mai întâi grăsimea în tigaie (apropo, înainte vreme se folosea la rețeta asta untură, de porc pentru plebe, de gâscă pentru rafinați. Azi ne mulțumim cu unt, sau chiar ulei, dacă-i post). Sărați și piperați cartofii rași, adăugați ce mai e de adăugat și puneți amestecul în tigaie.

Presați bine cu o spatulă, ca să obțineți un disc cât mai uniform (2, maximum 3 cm grosime ar trebui să aibă) și prăjiți cam 1 sfert de oră, la foc mijlociu spre moale. Când s-a rumenit frumos, întoarceți rogojina noastră pe partea cealaltă (ajutându-vă de o farfurie sau un capac plat), adăugați, dacă-i cazul, încă puțin unt și repetați sfertul de oră rumenitor. Când e gata, serviți-o caldă, ori simplă, cu salată, ori ca garnitură pe lângă ceva carne.

Secrete? Păi trei ar fi mai importante, să alegeți cartofi din soiuri făinoase, să nu spălați, în nici un caz, răzătura de cartof, că nu se mai leagă (cel mult puteți să scurgeți zeama în exces, și numai dacă legați cu ou, dar dacă nu, nu!) și să reglați focul în așa fel încât să obțineți o rogojină crocantă la suprafață și fragedă (dar bine coaptă!) în interior.

Vinul? Păi ar trebui să recomand alb, sec și în funcție de opționalele alese, dar văd că francezii recomandă Beaujolais la crique. Și cum echivalentul românesc ar cam fi Băbeasca Neagră…

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi la cuptor cu brânzăCartofi la cuptor cu brânză Salata de cartofiSalată de cartofi (de toamnă) Cartofi noi gratinatiCartofi noi gratinați la cuptor Strudel de cartofiȘtrudel de cartofi

  • branza, cartofi, ceapa, costita, Franta, oua, sunca, unt

4 thoughts on “Rogojină de cartofi”

  1. Documentare 21/08/2010 at 10:22

    Foarte interesant blogul tau, imi place la nebunie.

    Reply ↓
  2. Moi maitre 06/03/2011 at 08:57

    Italienii i-ar zice frittata…

    Reply ↓
  3. Moi maitre 06/03/2011 at 08:58

    Iar francezii ar putea-o considera o ruda apropiata a quiche…

    Reply ↓
  4. costachel Post author06/03/2011 at 09:37

    Pai nu, ca, iaca, ii zic crique, paillason sau pommes Darphin. De unde vedem si ce-a facut Parmentier din ei: niste mari iubitori de cartofi in toate felurile 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved