Aceste tartine la cuptor fac parte, și ele, din categoria preparațiilor al căror titlu e mai complicat decât rețeta propriu-zisă. Mai ales că, sigur v-ați prins deja!, ele sunt mai curând o improvizație, teribil de schimbătoare în funcție de stocul cămării și/sau al frigiderului. Dar am zis că merită consemnate pentru că, pe de o parte, sunt foc de bune și, pe de altă parte, reprezintă o soluție excelentă pentru multe și variante situații: aperitiv cald, pretext pentru un pahar de vin, pus ceva în fața unor musafiri inopinați ș.a.m.d.
Așa că n-are rost să insist prea mult în ceea ce privește prezentarea, mai bine să vedem niște cantități (teribil de orientative) pentru aceste tartine la cuptor:
4 felii de pâine (mie-mi place aia de secară, dar nu-i musai), 50 g măsline negre, fără sâmburi, 50 g șuncă (sau mușchi, sau cotlet, sau…), 1/2 ardei gras roșu, 1 roșie potrivită, 100 g cașcaval ras (sau mozzarella) unt, verdețuri după plac (cimbru, oregano etc.) sare și piper.
Începeți prin a tăia măslinele, șunca, ardeiul și roșiile cubulețe (cât de mari, depinde de gustul fiecăruia). Dacă aveți timp, puneți-le pe toate într-un castronel, sărați, piperați, condimentați cu verdețurile, amestecați și lăsați-le măcar vreo oră să prindă gust.
Ungeți feliile de pâine cu un strat cât de subțire de unt, având grijă să nu lăsați niciun milimetru pătrat neuns. Radeți cașcavalul pe răzătoarea mare sau tăiați-l și pe el cubulețe mici.
Repartizați umplutura pe fiecare felie, presărați cașcavalul și puneți-le apoi într-o tavă. Băgați-le în cuptorul încins dinainte, la foc zdravăn.
Timpul de coacere depinde de gustul fiecăruia (că unii le vor vrea mai prăjite, alți mai puțin), dar să zicem că-i vorba, în principiu, de vreo 10 minute. Serviți-le, firește, imediat
Variante de tartine la cuptor firește că-s tare multe, așa că nu insist (și oricum sunt aproape sigur că prea rar le veți face de două ori la fel). Vă mai spun doar că vinul din pahare trebuie să fie sec și vioi. Mai departe, că-i alb sau rozé, că o fi vreo Fetească Regală sau vreun Sauvignon Blanc, are destul de mică importanță.
Vinul o fi si el bun, nimic de zis, dar la vremea asta, tartinele matale ar merge groaznic de bine cu o bere rece si amara!
Ei, na, că doar n-am să mă opun acuma 🙂