Un aperitiv cald foarte simpatic și deloc greu de făcut, care înviorează orice masa și va înlocui cu succes crochetele, chifteluțele ori mai știu eu ce antreu „consacrat” din categoria asta. Plus că se va dovedi (pe cuvânt!) o soluție tare îndemânoasă și eficientă când dau năvală peste dumneavoastră ceva amici, mai mult sau mai puțin poftiți, și trebuie să le puneți ceva în fata, măcar ca pretext pentru paharul de vin adiacent.
Iar pentru 4 persoane n-aveți nevoie decât de
4 roșii, 100 g șuncă (optim ar fi din cea crudă, gen prosciutto, jamon etc, dar nu-i obligatoriu), 200 g cașcaval afumat, ulei extravirgin de măsline, oregano, sare și piper.
Începeți prin a pregăti roșiile: spălați-le și tăiați-le în 4 felii cât mai egale. Ungeți-le cu puțin ulei, presărați-le cu sare, piper și oregano, așezați-le pe o tava căptușită cu pergament și băgați-le în cuptorul încins dinainte la 200ºC pentru 10 minute.
Cât se coc, tăiați restul de marfă în feliuțe. Scoateți roșiile și recompuneți-le, intercalând între felii șunca și cașcavalul. Prindeți totul cu o scobitoare mai lungă și băgați-le la loc în cuptor, unde nu le mai țineți decât până se topește brânza. Serviți imediat.
Variante? Câte vreți, desigur. Singurul lucru pe care nu trebuie să-l uitați, atunci când vă dați frâu liber imaginației, este că nu trebuie sa lipsească din narațiune o brânză care să se topească frumos, consolidând în același timp, cât de cât, o construcție care ar fi altfel cam prea instabilă.
Vinul? Pai Sauvignon Blanc scrie pe rețeta asta, dacă mă întrebați pe mine. Dacă nu, probabil orice alb sec o să fie bun. Ce Dumnezeu, brânză, șuncă, roșii, de unde atâtea mofturi?