O improvizație tare plăcută, care poate reprezenta pe masa noastră atât un aperitiv cald spectaculos, cât și un minunat pretext pentru un pahar de vin alb (sau rosé) cu prietenii. Aceste tartine calde se fac extrem de simplu, singura problemă în cazul acestei variante fiind aceea că ouăle trebuie să fie cât se poate de proaspete, fiindcă numai așa, după cum probabil știți, albușul stă ferm și nu se împrăștie în toate direcțiile.
Ce ne trebuie? Păi câte persoane, atâtea felii de pâine (franzelă), ouă și tranșe subțiri de șuncă crudă (prosciutto, jamon, ce vă place sau ce găsiți), plus ceva unt și piper.
Ungeți bine (nici 1 milimetru pătrat n-are voie să rămână neuns!) cu unt feliile de pâine, în strat subțire. Presărați puțin piper proaspăt râșnit și băgați-le în cuptorul încins (200ºC) să se rumenească ușor.
Scoateți-le și puneți-le într-o farfurie, cu partea mai rumenită în sus. Așezați deasupra fiecăreia câte o felie de jambon (sau poate două, dacă tranșele-s prea înguste) și spargeți cu multă grijă câte un ou. Mai presărați un pic de piper și băgați înapoi în cuptor, unde trebuie să stea până se prinde albușul (cam 5 minute). Serviți imediat.
A, iar dacă șunca nu-i suficient de sărată și parcă ar mai trebui un pic de sare, eu zic să presărați mai curând niște brânză. Dacă vreți să trimiteți tartinele noastre mai spre bruschette, atunci s-ar putea să înlocuiți untul cu niște ulei extravirgin de măsline. Probabil că, la un moment dat, vi se vor părea mai comode niște jumătăți de chifle, ușor scobite (să stea oul mai confortabil). Și firește că variantele posibile nu se opresc aici.
Mmmmm… Nice….