Sigur, aceste tartine calde cu ciuperci, cașcaval și afumătură reprezintă doar o simplă variantă din nenumărata paletă de opțiuni posibile în cazul unui preparat de acest tip. Motiv pentru care nici n-am să vă ofer, de această dată, idei și versiuni. Cu siguranță, nu-i nevoie.
Dar, înainte de a începe narațiunea, o ultimă precizare: jumătatea mea mai bună susține că asta e cea mai bună variantă de tartine la cuptor. Asta așa, în caz că aveați nevoie de un îndemn suplimentar.
Necesarul? Notați:
12 felii de pâine, 250 g ciuperci, 150 g șuncă, pastramă sau orice altă afumătură poftiți (dar să fie slabă), 250 g cașcaval, 2-3 fire de ceapă verde, 1 cățel de usturoi, 1 ardei kapia, arpagic verde (facultativ),
puțin vin alb sec, unt, sare și piper.
Faceți toaleta ciupercilor, tăiați-le bucățele. Curățați ceapa și usturoiul, tocați-le mărunt. Puneți totul la călit în aproximativ 30 g unt, stingeți cu vinul, sărați, piperați și continuați sotarea până când zeama scade de tot. Lăsați-le să se răcorească.
Tăiați afumătura după bunul plac și/sau felul ei: mărunt, ștraifuri, rondele subțiri etc. Amestecați-o cu ciupercile.
Ungeți feliile de pâine cu unt, bine de tot, în start subțire. Repartizați deasupra umplutura și acoperiți cu feliuțe subțiri de cașcaval.
Presărați deasupra bucățele mici de ardei și arpagic verde tăiat mărunt (dacă n-aveți, tocați fin partea verde de la una din cepele verzi.
Puneți tartinele într-o tavă și băgați-le în cuptorul încins dinainte, la 250ºC, unde trebuie să stea 10-12 minute (gradul exact de rumeneală doar dumneavoastră îl puteți decide).
Secrete? Păi evident că prospețimea și calitatea ingredientelor reprezintă, ca întotdeauna, cheia succesului. Numai că, în plus, la o preparație de genul acesta, tipul de pâine reprezintă un element foarte important. Personal, ultima descoperire o reprezintă o pâine cu mălai, care se transformă într-o canapea extrem de gustoasă și de crocantă. Însă, firește, e chestie de gust, așa că puteți folosi orice fel de pâine vă place.
Vinul pentru aceste tartine calde? Păi mare filosofie nu-i, că-s primitoare din cale-afară. Așa că, din punctul meu de vedere, cam orice vin sec, de la un alb suav până la un roșu ușurel se va potrivi de minune cu cașcavalul, șunca și ciupercile.
… cum se vede formatia umanista :)…caci cu gastronomia, ce sa mai vorbim =D>… chapeau bas ! … o Floare
Deci aș putea să deduc că e vorba despre niște tartine cât se poate de umane… 😀