O salată de paste tare simplă, cu mult gust de proaspăt, care se poate face cam în orice sezon (cu condiția, firește, să găsim busuioc în supermarket sau să-l avem pe-al nostru în ghiveci). Și desigur că și ea e mai mult un punct de plecare; în ce mă privește, de-abia aștept să-ncerc o versiune cu caș proaspăt, în loc de mozzarella (iar busuiocul am să-l înlocuiesc, cred, cu mărar, ca s-o românizez definitiv!). Dar să nu lungim prea mult vorba, că n-avem de ce, mai bine să trecem la treabă. Așadar:
500 g paste scurte (penne, de pildă), 500 g roșii-cireașă, 200 g mozzarella, 8 fileuri de hamsii (anchois) în ulei,
câteva măsline, 2 linguri de capere în oțet, bine scurse, 3 căței de usturoi, 4 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță de oregano uscat, 6 fire de busuioc, 150 g parmezan, sare și piper.
Puneți mai întâi pastele la fiert (dacă vreți ceva indicații și tertipuri suplimentare, le găsiți aici).
Spălați roșiile, tăiați-le în 4. Curățați usturoiul, tăiați-l felii subțiri, căliți-l puțin în 2 linguri de ulei, adăugați roșiile, amestecați și continuați călirea 2-3 minute, la foc viu.
Când pastele sunt al dente, scurgeți-le bine și adăugați-le peste roșii și usturoi, amestecați și stingeți focul.
Lăsați-le să se răcească, timp în care tăiați bucățele mici fileurile de pește (bine scurse), iar mozzarella în feliuțe. Spălați, uscați și mărunțiți busuiocul.
Când pastele s-au răcit, puneți-le într-un castron, adăugați restul ingredientelor (în afară de parmezan) și amestecați zdravăn (dacă vreți să scoateți sâmburii măslinelor și să le tăiași felii bine, dacă nu, nu).
Reglați de sare (dacă mai e cazul), piperați, presărați peste salată lamele de parmezan (utilizați un curățitor curat de legume) și serviți imediat.
Cum salata asta de paste e italiană, v-aș propune ca în pahare să turnăm un riesling tot italian (și mă refer, desigur, la soi, nu la țara de proveniență).