• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată de legume la grătar

May 04, 2012 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de salate, Rețete lacto-vegetariene 0


Salată de legume la grătar

Știu, e cumva neaștepată această salată de legume la grătar. Dar că veni vorba: ne obligă cineva să punem doar vegetale crude sau fierte în salate? De ce n-am încerca, măcar o dată, să frigem legumele la gratar înainte de a le tăia felii și a le așeza în castron? Mai ales că nu degeaba ne înnebunim cu toții după salata de ardei copți, merită să dăm și altor legume o șansă.

Pentru exemplificare sunt suficiente

2 vinete, lungi și subțiri,
2 ardei grași (pentru frumusețe, e bine să fie de culori diferite),
200 g pălării mari de ciuperci,
2-3 roșii,
200 g mozzarella,
busuioc,
sare și piper,

iar pentru sos ne mai trebuie

5 linguri de ulei de măsline,
2 linguri de oțet (eventual balsamic),
2 căței de usturoi,
1 lingură de capere în oțet,
1/2 linguriță oregano uscat (sau mai mult, dacă-i proaspăt).

Coaceți ardeii, lăsați-i, acoperiți, să se răcească, curățați-i și tăiați-i fâșii.

Curățați și spălați vinetele, uscați-le bine, tăiați-le felii de 1 cm, pe lung, ungeți-le cu puțin ulei și frigeți-le 5 minute, întorcând-le o dată. Lăsați-le să se răcorească, tăiați-le și pe ele fâșii.

Puneți pe grătar și roșiile, tăiate felii groase tot cam de 1 cm, și pălăriile de ciuperci, întregi. Când sunt gata, eliminați pielița și semințele roșiilor, tăiați-le mărunt, iar ciupercile, în funcție de mărime și inspirația de moment, le puteți lăsa întregi sau tăia: jumătăți, sferturi sau felii.

Faceți sosul într-un borcan cu capac filetat, punând în el toate ingredientele sosului (usturoiul zdrobit sau tocat, firește!) și agitând năprasnic.

Puneți într-un castron vinetele, ardeii și roșiile, turnați peste ele jumătate din sos, amestecați, repartizați în 4 farfurii, decorați cu mozzarella (tăiată felii sau bucățele), ciuperci și frunze de busuioc, turnați restul de sos și serviți.

Variante de salată de legume la grătar? Câte poftiți. Puteți frige și alte legume, niște dovlecei, de pildă, adăuga măsline sau șuncă, roșiile pot fi din cele uscate (caz în care nu mai are rost să le puneți pe grătar, firește!) și așa mai departe. Cât despre sos, firește că poate fi îmbogățit, după obicei italian, cu 2-3 fileuri de hamsii (anchois) în ulei. Și exemplele, vă dați seama, mai pot continua mult și bine.

Cât despre vin, chiar dacă, măcar teoretic, ar trebui să vă recomand un alb, parcă totuși mi-ar place mai mult un roze, proaspăt și răcoritor. Bine că, de vreo câțiva ani încoace, am de unde alege!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de pui cu orez și legumeSalată de pui cu orez și legume Salată napolitană de paste Paste cu legume si afumaturaPaste cu legume și afumătură Ardei kapia cu cașcaval la grătar

  • aperitiv, ardei, ardei copti, capere, gratar, legume, mozzarella, otet balsamic, rosii, salata, vinete

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved