Știu, e cumva neaștepată această salată de legume la grătar. Dar că veni vorba: ne obligă cineva să punem doar vegetale crude sau fierte în salate? De ce n-am încerca, măcar o dată, să frigem legumele la gratar înainte de a le tăia felii și a le așeza în castron? Mai ales că nu degeaba ne înnebunim cu toții după salata de ardei copți, merită să dăm și altor legume o șansă.
Pentru exemplificare sunt suficiente
2 vinete, lungi și subțiri, 2 ardei grași (pentru frumusețe, e bine să fie de culori diferite), 200 g pălării mari de ciuperci, 2-3 roșii, 200 g mozzarella, busuioc, sare și piper,
iar pentru sos ne mai trebuie
5 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de oțet (eventual balsamic), 2 căței de usturoi, 1 lingură de capere în oțet, 1/2 linguriță oregano uscat (sau mai mult, dacă-i proaspăt).
Coaceți ardeii, lăsați-i, acoperiți, să se răcească, curățați-i și tăiați-i fâșii.
Curățați și spălați vinetele, uscați-le bine, tăiați-le felii de 1 cm, pe lung, ungeți-le cu puțin ulei și frigeți-le 5 minute, întorcând-le o dată. Lăsați-le să se răcorească, tăiați-le și pe ele fâșii.
Puneți pe grătar și roșiile, tăiate felii groase tot cam de 1 cm, și pălăriile de ciuperci, întregi. Când sunt gata, eliminați pielița și semințele roșiilor, tăiați-le mărunt, iar ciupercile, în funcție de mărime și inspirația de moment, le puteți lăsa întregi sau tăia: jumătăți, sferturi sau felii.
Faceți sosul într-un borcan cu capac filetat, punând în el toate ingredientele sosului (usturoiul zdrobit sau tocat, firește!) și agitând năprasnic.
Puneți într-un castron vinetele, ardeii și roșiile, turnați peste ele jumătate din sos, amestecați, repartizați în 4 farfurii, decorați cu mozzarella (tăiată felii sau bucățele), ciuperci și frunze de busuioc, turnați restul de sos și serviți.
Variante de salată de legume la grătar? Câte poftiți. Puteți frige și alte legume, niște dovlecei, de pildă, adăuga măsline sau șuncă, roșiile pot fi din cele uscate (caz în care nu mai are rost să le puneți pe grătar, firește!) și așa mai departe. Cât despre sos, firește că poate fi îmbogățit, după obicei italian, cu 2-3 fileuri de hamsii (anchois) în ulei. Și exemplele, vă dați seama, mai pot continua mult și bine.
Cât despre vin, chiar dacă, măcar teoretic, ar trebui să vă recomand un alb, parcă totuși mi-ar place mai mult un roze, proaspăt și răcoritor. Bine că, de vreo câțiva ani încoace, am de unde alege!