O salată de pui cu paste tare simplă și reconfortantă, numai bună într-o zi călduroasă, sau chiar toridă, precum cele ce se pregătesc să dea năvală peste noi. Se face repede, iar posibilitățile de improvizație sunt, ca la orice salată, practic nelimitate (de asta nici n-am să vă dau de data asta idei, sugestii ori variante, că sigur nu-i nevoie).
Ce-avem nevoie pentru un lighenaș de salată?
1/2 pui, fript sau fiert, 250 g paste (farfalle, conchiglie, fusilli, cam pe-aici) 1 salată verde, mare,
câteva fire de ceapă verde (vreo 8, aș zice, dar e după gust), 1 ardei gras roșu, 4-5 castraveți, 3-4 roșii, verdeață (mărar, pătrunjel…), ulei, zeamă de lămâie, sare și piper.
Dezosați puiul, eliminați pielea, tăiați restul fâșii ori bucățele.
Fierbeți pastele al dente, trimiteți-le în strecurătoare, clătiți-le scurt cu apă rece, scurgeți-le bine, răsturnați-le într-un castron, stropiți-le cu puțin ulei și amestecați-le cu grijă. Lăsați-le să se răcească.
Curățați, spălați și uscați legumele și verdețurile. Tăiați legumele după felul lor și/sau după bunul plac: fâșii, rondele, cubulețe… Alegeți verdețurile și tocați-le mărunt.
Amestecați toate ingredientele într-un castron încăpător (eu, recunosc, am un lighenaș numai bun pentru operația asta). Stropiți-le cu un sos făcută din ulei, zeamă de lămâie, sare și piper, bătute bine cu telul (sau agitate zdravăn într-un borcan cu filet).
Dacă mai aveți de așteptat până la masă, băgați salata de pui cu paste în frigider, dar fără să puneți sosul (asezonarea se face numai înaintea servirii, să nu se înmoaie salata verde).
Ce bem? Păi cu siguranță un vin alb sec și rece. Dacă mă întrebați pe mine, o Zghihară sau o Fetească Regală, cam asta mi-ar pofti inimioara. Însă, recunosc, la această salată de pui cu paste am băut un Aligoté și tare bine a mai mers și dumnealui.