Dacă tot e azi Bunavestire, mi se pare normal să povestesc despre pește, nu? Iar prima idee care mi-a trecut prin cap e legata de o salată de ton cu avocado, extrem de simplă, rapidă și foarte gustoasă. Singurul lucru pe care simt nevoia să vi-l mai spun este să nu uitați că, în ceea ce privește conservele de ton, calitatea crește exponențial pe linia fulgi, bucăți, bucata întreagă. E drept ca și prețul e pe măsură, dar asta e, trebuia sa va aduc aminte.
Pentru clasicele noastre 4 persoane trebuie să vă dotați cu
2 cutii de 150 g de ton în suc propriu, 2 avocado, 3 lămâi verzi, 1 lămâie galbenă, 3 linguri de smântână (dacă țineți post serios, eliminați-o și mai adăugați miezul zdrobit de la un avocado), sare și piper.
Desfaceți cutiile, scurgeți bine de tot tonul de zeamă și, dacă e cazul, mărunțiți-l.
Tăiați fructele în două, eliminați sâmburii, scoateți miezul cu o linguriță și tocați-l fin. Stropiți-l cu zeama lămâii „normale“, ca să nu se înnegrească.
Amestecați smântâna cu zeama lămâilor verzi (gustați, poate vreți mai puțin acru), sărați și piperați. Adăugați peștele și avocado-ul. Mai amestecați o dată și umpleți cele patru copăițe ramase de la avocado cu salata obținută (dar desigur că, dacă veți prefera în locul lor 4 castronele, gustul n-o să se schimbe).
Pentru decor, cel mai bine, cred eu, ar merge puțin patrunjel și feliuțe foarte subțiri de la o altă lămâie verde. Dar nu luați, vă rog, sugestia asta ca pe o încercare de a va îngrădi creativitatea.
Vinul? Păi la această suavă și delicată salată de ton cu avocado, eu unul n-aș bea altceva decât un Chardonnay, ușurel și foarte sec. De prin nord ar trebui să fie, geografic și pedoclimatic vorbind, dar parcă poți să mai știi?