O salată foarte gustoasă și atât de simplă că sigur durează mai mult pregătirile preliminare decât prepararea ei efectivă! Plus că e suficient de fițoasă încât să-și facă apariția, fără probleme, pe o masă cu oricâte pretenții. Și nici n-aveți nevoie de mare lucru ca să vă apucați de treabă:
1 căpățână de salată, spălată, uscată și tăiată; 2 portocale, curățate de coajă și de pielițele albe, desfăcute felii; 2 avocado, tăiate felii; 1 linguriță de muștar; 2 linguri de suc proaspăt de portocale; 1 cățel de usturoi, tocat mărunt; 2 linguri de miere; 3 linguri oțet de vin roșu; 1 lingură de iaurt; ulei de măsline; sare; piper, proaspăt râșnit.
Puneți toate ingredientele (de la muștar la vale!) într-un borcan cu capac filetat, strângeți bine și agitați năprasnic, până se emulsionează bine sosul.
Puneți într-un castron salata și fructele. Stropiți-le cu vinegreta preparată (sigur n-aveți nevoie de toată, așa că gustați!), amestecați ușor și serviți. Sosul care vă rămâne îl puteți păstra în frigider câteva zile, până la următoarea utilizare.
Variantele sunt nenumărate, așa că n-are rost să insist prea tare. Cel mult pot să vă sugerez ceva verdețuri tocate, câteva nuci tocate mare, din cuțit, ori poate niște orez fiert, s-o faceți mai consistentă.
Vin? Chardonnay de Lume Nouă, dacă o serviți ca atare. Dacă nu, potriviți licoarea din pahare cu ce mai e pe lângă salată.