Din lunga serie de avocado umplut cu diverse, sosește în continuare o variantă foc de interesantă, care-mi place în primul rând fiindcă, în afara excelentei combinații de gusturi, ne oferă și o varietate foarte plăcută de texturi, de la onctuozitatea adusă de avocado și mascarpone până la „cronțul” (diferit!) cu care participă, în acest aperitiv tare gustos, migdalele și țelina. Și, pe deasupra, e o preparație tare rapidă (vreun sfert de oră), așa că poate fi o soluție cam pentru orice situație, de la improvizația rapidă pentru un pahar de vin cu prietenii și până la antreul pentru o masă cât de festivă.
2 avocado, 1 „inimă” de țelină verde, 60 g mascarpone, 50 g migdale (curățate), 1/2 cățel de usturoi (sau după gust), 1 linguriță de muștar, 3 lingurițe zeamă de lămâie,
câteva picături de Tabasco (iarăși, după gust), sare și piper.
Tăiați cele două fructe de avocado în două, pe lungime, eliminați sâmburii, scoateți cu grijă miezul (cu grijă, fără să avariați coaja, că o să aveți nevoie de „bărcuțele” care rezultă) și împărțiți-l în două: o parte tăiați-l cubulețe, o parte tocați-l (din cuțit). Puneți fiecare jumătate în câte un castronel și stropiți cu zeamă de lămâie, să nu se oxideze.
Frecați într-un alt castron mascarponele cu muștarul, usturoiul zdrobit, sare, piper, Tabasco. Adăugați avocado-ul tocat și amestecați cu grijă până obțineți o compoziție omogenă.
Tăiați țelina feliuțe subțiri (sau julienne, sau cubulețe cât de mici, cum vă vine mai ușor). Amestecați-o cu migdalele, cubulețele de avocado și sosul preparat anterior.
Umpleți jumătățile de avocado și puneți aperitivul în frigider, că-i face bine să stea la rece măcar 20-30 de minute înainte de servire.
Variante? Păi vă dați seama că-s foarte multe și știu că mă pot baza pe imaginația dumneavoastră. Așa că nu vă spun decât că, dacă doriți un aperitiv de post, puteți înlocui mascarponele cu o cantitate echivalentă de miez de avocado, transformat în pastă.
Ce bem la acest avocado umplut? Ei, sigur că onctuozitatea ne-ar trimite spre un Chardonnay, dar parcă usturoiul și muștarul ar vrea un alb mai hotărât. Mai curând un Sauvignon Blanc aș zice, dar depinde și de cât usturoi și Tabasco ați introdus în narațiune.