Țin să precizez de la bun început ca tare mi-s simpatice andivele, din simplul motiv că-s primele legume proaspete autohtone care apar pe tarabe după Anul Nou, drept pentru care merită, zic eu, o atenție deosebită. Ei, și dintre multele rețete de salată de andive, am ales-o pe cea care urmează pentru că, deși e, probabil, cea mai simplă, e și cea mai proaspătă și mai savuroasă, lucruri deloc de neglijat după excesele de la cumpăna dintre ani, nu?
Așadar, pentru 4 persoane, înarmați-vă cu
500 g andive, 100 ml smântână,
zeama de la ½ lămâie, 1 linguriță de muștar (facultativ), sare, piper, pătrunjel verde.
Începeți prin a curăța andivele. Spălați-le apoi repede sub jet de apă (nu le țineți mult, că s-ar putea să se amărască) și tăiați-le cum doriți: ori rondele, ori de 4 ori pe lung, și apoi fâșiuțe în curmeziș, că gustul n-o sa se schimbe prea mult.
Așezați apoi andivele într-o salatieră și turnați deasupra sosul, preparat din smântâna bătută puțin cu zeama de lămâie, sarea, piperul și pătrunjelul spălat, curățat și tocat.
Cu muștarul faceți cum vreți, îl puneți sau nu-l puneți, că o a treia opțiune tot n-aveți.
Cum ați turnat sosul, amestecați repede și serviți imediat, că andivelor nu le prea place să aștepte.
Un Sauvignon Blanc în pahare și cu asta basta, masa a început cum nu se poate mai bine.