• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cocoș cu sos de vin (Coq au vin)

May 07, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu carne de pasăre 6


Cocoș cu sos de vin, Coq au vin

Cred că ați ghicit deja, mai jos urmează rețeta celebrului Coq au vin al francezilor, o rețetă atât de bună încât, în mod normal, n-ar trebui să mai fac nici o introducere. Așa că doar am să remarc că, dacă tot facem din cocoș aproape exclusiv răcituri, nițică variație n-are ce să strice, nu?

1 cocoș de 2 kg,
20 de cepe mici (arpagic),
100 g costiță afumata, tăiată fâșiuțe subțiri,
3 căței mari de usturoi,
300 g ciuperci albe de cultură (champignon),
1 sticlă de vin roșu bun (un Pinot Noir aș zice eu),
50 ml coniac,
1 bouquet garni (clasic: 1 fir de cimbru, unul de pătrunjel și o foaie de dafin, legate cu ață),
10 g de făină,
2 linguri de ulei,
40 g unt,
pătrunjel,
sare,
piper.

Tăiați cocoșul (curățat în prealabil, firește), în bucăți. Curățați arpagicul și opăriți costița 1 minut, să o mai degresați oleacă.

Încălziți uleiul într-o cratiță suficient de mare (de fontă emailată, dacă se poate). Rumeniți mai întâi arpagicul și costița, după care puneți-le deoparte, pentru mai târziu.

Puneți în locul lor bucățile de cocoș, rumeniți-le, stropiți-le cu coniacul încălzit și flambați. Adăugați vinul, buchetul garnisit, usturoiul curățat și tocat. Sărați, piperați, aduceți ușurel lichidul la fierbere, micșorați flacăra, puneți capacul și lăsați la clocot foarte molcom, timp de o oră și un sfert, amestecând din când în când.

În timpul asta curățați ciupercile și tăiați-le în doua sau în patru, dacă sunt prea mari. Sotați-le în unt 5 minute.

După respectiva oră și-un sfert pomenită mai sus, puneți ciupercile în cratița mare și lăsați-le un sfert de ora să se cunoască cu carnea. Adăugați arpagicul și costița, care trebuie și ele să mai fiarbă 10 minute.

Luați un polonic de sos, turnați-l ușurel peste făină, frecând bine. Amestecul asta puneți-l în cratiță și mai fierbeți totul un sfert de oră, fără capac de data asta, amestecând tot timpul.

Mai gustați de sare și piper, scoateți buchetul, presărați pătrunjelul și serviți. Cu piure sau cu ce vreți dumneavoastră.

Cât despre vin, tot un Pinot Noir zic eu că merge cel mai bine, cu precizarea că aș avea o preferință, în cazul ăsta, pentru cel de la Dealul Mare.

Și să nu uit: dacă n-ați găsit un cocoș adevărat de curte și vreți să vă faceți un coq au vin (vorba vine!) dintr-un pui, trebuie să reduceți atât timpul de fierbere, cât și, firește, cantitatea de vin. Tot bun o să fie, chiar dacă nu la fel de.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pui cu ciuperci și costiță Pui cu sos de vin rosuPui cu sos de vin roșu Piftie de cocos batran racituriPiftie de cocoș bătrân Ananas nuca de cocosA fost inventat ananasul cu aromă de nucă de cocos

  • arpagic, ciuperci, cocos, Coq au vin, costita, Franta, pui, reteta

6 thoughts on “Cocoș cu sos de vin (Coq au vin)”

  1. traian 07/10/2010 at 17:24

    Pe mine m-ai convins! Dar ar merge si un Merlot de Babadag (parerea mea).

    Reply ↓
  2. Costachel 07/10/2010 at 18:03

    Pai tinand cont ca n-am gustat, merg pe mana ta! Drept pentru care, iubiti cititori, retineti, va rog, si varianta asta 🙂

    Reply ↓
  3. Adina 03/12/2010 at 22:04

    Am citit cu interes reteta.Este exact ca reteta frantuzeasca pe care o fac eu de ceva timp. Ce n-am inteles eu, cocosul nu se mai marineaza in vin?Eu stiam ca tocmai marinarea ii da aroma aia de vin senzationala. Marinata se pune si ea la fiert impreuna cu toate celelalte ingrediente…
    Felicitari pentru site!

    Reply ↓
  4. Costachel 04/12/2010 at 09:40

    Uf, raspunsul e mai complicat. Ca sa-l scurtez, zic doar ca reteta de mai sus am ales-o pentru ca e cea mai apropiata de versiunea lui Paul Bocuse, ca dupa o fierbere atat de indelungata intra suficient gustul de vin si ca varianta aleasa e asta si pentru ca regretatul meu prieten Bogdan, impreuna cu care am pus-o prima oara in aplicare, sustinea ca orice baituire da gust de carne moarta. Ca baituirea e si chestie de gust, nu doar de fragezire.
    Pe de alta parte, daca respectivul cocos a atins o varsta matusalemica, s-ar prea putea ca fara baituire sa nu se fragezeasca. Dar, intre noi fie vorba, unde mai gasim noi cocosi atat de venerabili? Iar daca e relativ tanar, prin marinare plus fierbere indelungat ma tem ca i se face carnea praf.
    Si sa nu uit, daca tot veni vorba: singurul lucru care lipseste din reteta de mai sus fata de versiunea lui Bocuse e legarea sosului cu drojdie de vin. Un tertip, zic eu, interesant pentru cine il si poate pune in aplicare.
    Si multumesc frumos pentru aprecieri 🙂

    Reply ↓
  5. fulcrum 07/02/2011 at 13:48

    reteta executata in weekend, a iesit foarte bun, iesea si mai bun daca gaseam o oratanie mai venerabila decat puiul folosit…..poate data viitoare.
    Pasarea s-a balacit in pinot noir, doar ca am preferat o feteasca neagra, mai tanara pentru …..”echilibrarea pH-ului” :))))

    Reply ↓
  6. Costachel 07/02/2011 at 14:00

    😀 Musai trebuie sa retin expresia…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved