O rețetă într-adevăr gospodărească de pui cu ciuperci, deloc complicată și foarte, foarte bună. Seamănă puțin cu celebrul „Coq au vin“ al francezilor, însă asta mai mult datorită combinației ciuperci-costiță-arpagic, foarte dragă francofonilor. Dar să nu mai lungim vorba și să trecem la treabă, fiindcă avem destule de povestit.
1 pui, tăiat bucăți, 250 g arpagic, 150 g costiță afumată, 400 g ciuperci (champignon), 8 cartofi mari, 150 ml vin alb sec, 1 l supă de pasăre, 1 lingură de făină, 4 crenguțe de cimbru, 50 ml ulei, 30 g unt, sare și piper.
Pentru început, curățați arpagicul, tăiați costița fâșiuțe, curățați și tăiați ciupercile (felii) și cartofii (cuburi).
Încingeți untul și uleiul într-o cratiță, prăjiți puiul vreun sfert de oră, după care scoateți bucățile pe o farfurie și puneți la călit arpagicul, ciupercile și costița. Stingeți cu 2 linguri de supă și continuați prăjirea 10 minute, după care puneți puiul la loc și presărați cu făina.
Câteva minute durează etapa asta, după care urmează turnarea vinului și o fierbere de câteva minute. Adăugați supa, cimbrul sarea și piperul.
Acoperiți cratița și continuați fierberea încă jumătate de oră, adăugând, după vreo 10 minute, și cartofii tăiați cuburi (desigur, puteți să-i și omiteți, dar atunci puneți de-un piure). Gustați, dacă-i mai lipsește ceva completați și serviți fierbinte.
Cât despre vin, un roșu mai ușor merge cel mai bine. În zona Hârlăului se găsea odată o minunată Fetească Neagră de Cârjoaia, mult lăudată și de Păstorel, dar din păcate cu vinul ăsta m-am întâlnit o singură dată, acum vreo 25 de ani și mai bine. Pesemne că localnicii o țin numai pentru ei, așa-i de bună. Dacă aveți rude pe-acolo, e minunat, dacă nu, găsiți dumneavoastră altă Fetească, tot neagră, care să nu fie de lepădat.