• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Budincă de conopidă

Nov 02, 2010 costachel Mâncăruri cu conopidă, Rețete, Rețete cu legume, Rețete ovo-lacto-vegetariene 13


Budincă de conopidă

De fapt o variantă de budincă de conopidă, foarte ușoară și delicată, mai curând apropiată de sufleu, numai că nu pornim de la un piure de legume (sincer, îmi place mai mult așa, se simte mai bine gustul dacă avem bucățele și nu pastă). A, și nici nu e făcută cu sos alb, ceea ce o face mai prietenoasă cu stomacurile sensibile, care sigur se vor bucura că nu trebuie să se întâlnească deloc cu făina călită. Și ar mai fi destule de spus, dar mai bine trecem la treabă, c-om avea timp de discutat și spre final.

1 conopidă potrivită (cam 700 g, să zicem),
500 g smântână,
4 ouă,
unt,
pesmet,
cașcaval,
sare și piper.

Curățați bine conopida, desfaceți-o în buchețele și opăriți-o în apă sărată (nu depășiți 10 minute fiindcă, dacă o treceți din fiert, nu prea mai e bună).

Amestecați bine smântâna cu gălbenușurile, sare și piper, adăugați conopida răcorită și albușurile bătute spumă, omogenizați cu grijă și turnați compoziția într-un vas care merge la cuptor, bine uns cu unt și presărat cu pesmet (vasul trebuie ales corespunzător ca dimensiuni, fiindcă budinca noastră va creste la copt).

Presărați deasupra cașcaval amestecat cu pesmet, puneți și câteva bucățele de unt și cu asta basta, puneți vasul în cuptorul încălzit dinainte, la 200ºC, unde trebuie să stea până se rumenește frumos deasupra (cam 30-35 de minute, să zicem).

Scoateți și serviți imediat (altfel se lasă, precum în poza de deasupra), eventual cu niște smântână rece alături.

Variante pentru această budincă de conopidă? Păi de pildă puteți adăuga cam 200 g ciuperci călite în unt, cu usturoi și ardei iute (budinca din fotografie așa a fost făcută). În compoziție ar merge și aproximativ 100 g cașcaval ras. Iar cea mai interesantă dintre toate, zic eu, include 200 g sparanghel fiert și 100 g raci așijderea, dar parcă atunci nu-i mai putem spune, simplu, budincă de conopidă.

Vinul? Nu știu ce părere aveți dumneavoastră, dar pe mine gândul mă duce spre un Sauvignon Blanc. Oricum, alb, sec și ușor trebuie să fie. La fel de ușor precum budinca noastră de conopidă.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Budincă de conopidă cu costițăBudincă de conopidă cu costiță Conopida cu ghebe si smantana la cuptorConopidă cu ghebe și smântână la cuptor Budincă de clătite cu spanacBudincă de clătite cu spanac Budincă de cartofi

  • budinca, cascaval, conopida, oua, pesmet, smantana

13 thoughts on “Budincă de conopidă”

  1. AaltcinevaA 03/11/2010 at 22:49

    O s-o incerc combinata cu broccoli.
    Cu siguranta va fi minunata!
    Merci de reteta 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 04/11/2010 at 07:56

      Culmea e ca am uitat sa mentionez, dar tot cu broccoli vreau si eu sa incerc data viitoare 🙂

      Reply ↓
  2. Loki 15/11/2010 at 15:41

    Broccoli-ul este parca mai aromat. Eu fac ceva de genul asta, adaugand si branza cu mucegai albastru/verde; se completeaza de minune cu aroma de conopida/broccoli.

    Reply ↓
    1. Costachel 16/11/2010 at 09:17

      Subscriu, dar, din pacate, mai trebuie ca si tuturor comesenilor sa le placa branza cu mucegai 🙂

      Reply ↓
  3. Loki 16/11/2010 at 10:58

    Eh, in sosuri e destul de diluata, merge.
    Greutatea cu branza asta este sa ii convingi pe comeseni sa incerce.

    Reply ↓
  4. Costachel 16/11/2010 at 11:06

    Exact 🙁

    Reply ↓
  5. geanina 03/12/2010 at 12:01

    Am facut aceasta reteta duminica. A iesit delicioasa. Cred ca o sa incerc si cu ciuperci cat de curand. 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 03/12/2010 at 12:06

      Sa-mi spui care varianta ti-a placut mai mult 🙂

      Reply ↓
  6. fabdo 01/10/2011 at 18:53

    Am observat ca tine mai bine daca e coapta la bain marie in cuptor.

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/10/2011 at 08:38

      N-am aplicat încă metoda, am să-ncerc la viitoarea budincă de conopidă 🙂

      Reply ↓
  7. Ioana 04/02/2012 at 21:03

    Foarte buna !

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/02/2012 at 19:08

      Mulțumesc frumos, dar e meritul cui a făcut budinca 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved