Conopida gratinată este o grozavă mâncare de sezon, care se poate preta la nenumărate variante și nu cere mare experiență, nici cine știe ce efort, dar al cărei gust vă va surprinde, sunt sigur, în mod plăcut. Nu zic neapărat că versiunea de urmează mai la vale (îmbogățită cu ciuperci și piept de pui) e musai cea mai reușită, dar cu siguranță e una care merită făcută, zic eu, măcar o dată pe an.
Ce ne trebuie?
1 conopida potrivită,
zeama de la 1 lămâie, 1 piept de pui, 500 g ciuperci, 400 g smântână, 1 ou, cașcaval ras, pesmet, 100 g unt, sare, piper, nucșoară.
Curățați conopida, puneți-o să stea o oră în apă rece, în care ați turnat zeama de lămâie (rareori conopida mai are viermi, dar ca pază bună care trece primejdia rea).
În timpul ăsta pregătiți restul ingredientelor: spălați pieptul de pui, tăiați-l cubulețe, rupeți coditele ciupercilor, spălați-le repede în apa rece și mărunțiți-le, nu excesiv însă, bateți oul cu smântâna, ceva sare, piper și nucșoară, ungeți un vas care merge la cuptor cu unt, radeți cașcavalul și amestecați-l cu pesmetul.
Căliți în jumătate din untul rămas puiul și ciupercile, sărând și piperând.
Scurgeți conopida, desfaceți buchețelele și opăriți-le în apa sărată, cât să rămână, totuși, crocante (5-8 minute, în funcție de cât de mari ați lăsat buchețelele).
Scurgeți-le bine, așezați-le în vasul pregătit, presărați uniform amestecul călit, turnați compoziția ovo-lactată, presarăți amestecul de cașcaval și pesmet, tăiați bucățele untul rămas, răspândiți-l uniform pe deasupra și cu asta basta.
Băgați vasul în cuptorul încălzit dinainte la foc mijlociu (200ºC) și așteptați până se rumenește frumos (cam 1/2 oră).
Tertipuri? Păi ați putea, de pildă, să pregătiți în castronele individuale, nu în forma mare. Pe de altă parte, optim ar fi dacă ciupercile ar fi de pădure, iar cașcavalul ar fi parmezan. O singură rugăminte, totuși: ori una, ori alta, pentru că ar fi păcat ca aromele să se anuleze reciproc.
Vinul? Ei, cu toată pasiunea mea pentru Feteasca Albă la sosurile de smântână, la gratinajul asta am să vă recomand un Sauvignon Blanc. Din ce podgorie găsiți, că-s bine dispus la ora asta și vreau să încurajez pe toată lumea.
A, și să nu credeți ca-i doar o variantă îmbogățită cu piept de pui a conopidei gratinate cu ciuperci pe care v-am recomandat-o acum vreun an și mai bine. Verificați (de preferință prin practică) și vă veți convinge.
Ma bate gandul sa fac ceva asemanator, ca am vazut la cineva o reteta asemanatoare doar ca sunt chiftelute de carne nu bucatele!
Insa nu cred ca pun ciuperci, sunt una din putinele persoane care chiar iubesc conopida, vreau sa-i simt gustul!!
Yammmiii…cred ca o sa plamadesc si eu una cat de curand.Sunt un mare fan al conopidei, si am facut zilele trecute una si nu mi-a prea iesit.
Mult succes și te rog să-mi spui cum ți-a ieșit conopida 🙂
Ma bate gandul sa fac ceva asemanator, ca am vazut la cineva o reteta asemanatoare doar ca sunt chiftelute de carne nu bucatele!
Insa nu cred ca pun ciuperci, sunt una din putinele persoane care chiar iubesc conopida, vreau sa-i simt gustul!!
Chifteluțe? Bună idee 🙂