• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Conopidă gratinată cu piept de pui și ciuperci

Oct 06, 2009 costachel Mâncăruri cu conopidă, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu legume 4


Conopida gratinata cu piept de pui si ciuperci

Conopida gratinată este o grozavă mâncare de sezon, care se poate preta la nenumărate variante și nu cere mare experiență, nici cine știe ce efort, dar al cărei gust vă va surprinde, sunt sigur, în mod plăcut. Nu zic neapărat că versiunea de urmează mai la vale (îmbogățită cu ciuperci și piept de pui) e musai cea mai reușită, dar cu siguranță e una care merită făcută, zic eu, măcar o dată pe an.

Ce ne trebuie?

1 conopida potrivită,
zeama de la 1 lămâie,
1 piept de pui,
500 g ciuperci,
400 g smântână,
1 ou,
cașcaval ras,
pesmet,
100 g unt,
sare,
piper,
nucșoară.

Curățați conopida, puneți-o să stea o oră în apă rece, în care ați turnat zeama de lămâie (rareori conopida mai are viermi, dar ca pază bună care trece primejdia rea).

În timpul ăsta pregătiți restul ingredientelor: spălați pieptul de pui, tăiați-l cubulețe, rupeți coditele ciupercilor, spălați-le repede în apa rece și mărunțiți-le, nu excesiv însă, bateți oul cu smântâna, ceva sare, piper și nucșoară, ungeți un vas care merge la cuptor cu unt, radeți cașcavalul și amestecați-l cu pesmetul.

Căliți în jumătate din untul rămas puiul și ciupercile, sărând și piperând.

Scurgeți conopida, desfaceți buchețelele și opăriți-le în apa sărată, cât să rămână, totuși, crocante (5-8 minute, în funcție de cât de mari ați lăsat buchețelele).

Scurgeți-le bine, așezați-le în vasul pregătit, presărați uniform amestecul călit, turnați compoziția ovo-lactată, presarăți amestecul de cașcaval și pesmet, tăiați bucățele untul rămas, răspândiți-l uniform pe deasupra și cu asta basta.

Băgați vasul în cuptorul încălzit dinainte la foc mijlociu (200ºC) și așteptați până se rumenește frumos (cam 1/2 oră).

Tertipuri? Păi ați putea, de pildă, să pregătiți în castronele individuale, nu în forma mare. Pe de altă parte, optim ar fi dacă ciupercile ar fi de pădure, iar cașcavalul ar fi parmezan. O singură rugăminte, totuși: ori una, ori alta, pentru că ar fi păcat ca aromele să se anuleze reciproc.

Vinul? Ei, cu toată pasiunea mea pentru Feteasca Albă la sosurile de smântână, la gratinajul asta am să vă recomand un Sauvignon Blanc. Din ce podgorie găsiți, că-s bine dispus la ora asta și vreau să încurajez pe toată lumea.

A, și să nu credeți ca-i doar o variantă îmbogățită cu piept de pui a conopidei gratinate cu ciuperci pe care v-am recomandat-o acum vreun an și mai bine. Verificați (de preferință prin practică) și vă veți convinge.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Conopidă gratinată cu ciuperci Conopida cu ghebe si smantana la cuptorConopidă cu ghebe și smântână la cuptor Budinca de conopidaBudincă de conopidă Pui cu conopidăPui cu conopidă, smântână și lămâie

  • cascaval, ciuperci, conopida, cuptor, gratinare, oua, pesmet, pui, smantana, unt

4 thoughts on “Conopidă gratinată cu piept de pui și ciuperci”

  1. cristisor 30/10/2012 at 08:53

    Yammmiii…cred ca o sa plamadesc si eu una cat de curand.Sunt un mare fan al conopidei, si am facut zilele trecute una si nu mi-a prea iesit.

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/10/2012 at 10:11

      Mult succes și te rog să-mi spui cum ți-a ieșit conopida 🙂

      Reply ↓
  2. cofi 30/10/2012 at 12:53

    Ma bate gandul sa fac ceva asemanator, ca am vazut la cineva o reteta asemanatoare doar ca sunt chiftelute de carne nu bucatele!
    Insa nu cred ca pun ciuperci, sunt una din putinele persoane care chiar iubesc conopida, vreau sa-i simt gustul!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/10/2012 at 15:36

      Chifteluțe? Bună idee 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved