O rețetă de conopidă gratinată foarte ușoară, un pic neobișnuită și indicată chiar și pentru o debutantă în ale bucătăriei care vrea să-și uimească prietenii. Este o mâncare fină, în care conopida și ciupercile se întâlnesc la fix cu șvaițerul, iar muștarul și piperul nu fac altceva decât să dea puțin nerv unei mâncări altminteri prea cuminți.
1 conopidă mare, 200 g ciuperci, 50 g unt, 2 linguri de pesmet,
la care se adaugă, pentru sos:
45 g unt, 45 g făină, 600 ml lapte, 1 linguriță de muștar brun, 200 g șvaițer ras, sare, piper alb.
Desfaceți conopida în buchețele și fierbeți-o (de preferință în aburi), dar nu prea tare (să rămână puțin crocantă), pentru că se va mai coace și la cuptor (vreo 5 minute de când da apa din nou în clocot, dar depinde și cât de mari sunt buchețelele pe care le-ați desprins).
Puneți-o apoi într-un vas care merge la cuptor, uns cu unt și presărat cu pesmet. Așezați deasupra ciupercile, tăiate feliuțe și sotate în unt.
Turnați deasupra sosul, presărați restul de pesmet și bucățele mici de unt (eventual și niște parmezan/cașcaval ras). Băgați vasul în cuptorul încălzit și lăsați-l până când mâncarea se rumenește frumos deasupra.
Pentru sos, topiți untul la foc moale, într-o cratiță cu fundul gros. Când s-a topit, trageți vasul pe marginea aragazului , încorporați făina și amestecați repede, ca să nu se facă nici un cocoloș. Adăugați un sfert din cantitatea de lapte și bateți bine amestecul cu un tel, până când se omogenizează perfect. Turnați și restul de lapte, puneți cratița din nou pe foc și amestecați non-stop până când sosul începe să clocotească. Reduceți atunci flacăra la minimum și fierbeți încă 5-10 minute, amestecând din când în când. La sfârșit, asezonați cu sare, piper, șvaițer și muștar.
Un vin alb ușor și puțin aromat, cum ar fi un Pinot Gris, mi se pare cel mai potrivit la această conopidă gratinată cu ciuperci.