• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Conopidă gratinată cu ciuperci

May 18, 2008 costachel Mâncăruri cu conopidă, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete lacto-vegetariene 1


conopidă gratinată

O rețetă de conopidă gratinată foarte ușoară, un pic neobișnuită și indicată chiar și pentru o debutantă în ale bucătăriei care vrea să-și uimească prietenii. Este o mâncare fină, în care conopida și ciupercile se întâlnesc la fix cu șvaițerul, iar muștarul și piperul nu fac altceva decât să dea puțin nerv unei mâncări altminteri prea cuminți.

1 conopidă mare,
200 g ciuperci,
50 g unt,
2 linguri de pesmet,

la care se adaugă, pentru sos:

45 g unt,
45 g făină,
600 ml lapte,
1 linguriță de muștar brun,
200 g șvaițer ras,
sare,
piper alb.

Desfaceți conopida în buchețele și fierbeți-o (de preferință în aburi), dar nu prea tare (să rămână puțin crocantă), pentru că se va mai coace și la cuptor (vreo 5 minute de când da apa din nou în clocot, dar depinde și cât de mari sunt buchețelele pe care le-ați desprins).

Puneți-o apoi într-un vas care merge la cuptor, uns cu unt și presărat cu pesmet. Așezați deasupra ciupercile, tăiate feliuțe și sotate în unt.

Turnați deasupra sosul, presărați restul de pesmet și bucățele mici de unt (eventual și niște parmezan/cașcaval ras). Băgați vasul în cuptorul încălzit și lăsați-l până când mâncarea se rumenește frumos deasupra.

Pentru sos, topiți untul la foc moale, într-o cratiță cu fundul gros. Când s-a topit, trageți vasul pe marginea aragazului , încorporați făina și amestecați repede, ca să nu se facă nici un cocoloș. Adăugați un sfert din cantitatea de lapte și bateți bine amestecul cu un tel, până când se omogenizează perfect. Turnați și restul de lapte, puneți cratița din nou pe foc și amestecați non-stop până când sosul începe să clocotească. Reduceți atunci flacăra la minimum și fierbeți încă 5-10 minute, amestecând din când în când. La sfârșit, asezonați cu sare, piper, șvaițer și muștar.

Un vin alb ușor și puțin aromat, cum ar fi un Pinot Gris, mi se pare cel mai potrivit la această conopidă gratinată cu ciuperci.

S-ar putea să vă intereseze și:

Conopidă gratinată cu piept de pui și ciuperci Conopida cu ghebe si smantana la cuptorConopidă cu ghebe și smântână la cuptor Budinca de conopidaBudincă de conopidă Salată de brocoli, conopidă și morcovi

  • ciuperci, conopida, cuptor, gratinare, pesmet, reteta, sos alb, svaiter, unt

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved