• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Conopidă cu ghebe și smântână la cuptor

Nov 05, 2012 costachel Mâncăruri cu conopidă, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete ovo-lacto-vegetariene 0


Conopida cu ghebe si smantana la cuptor

O mâncare simplă și foarte gustoasă, din marea familie a gratinajelor. Conopida și ciupercile își îmbină de minune aromele delicate, supravegheate atent de smântâna care dă un pic de eleganță în plus. Și cel mai frumos la rețeta asta e că se pretează la o sumedenie de variante. Fără mari eforturi, puteți face, de fiecare dată, practic o altă mâncare: cu sau fără usturoi, cu cașcaval sau cu parmezan, cu ghebe sau cu champignon și așa mai departe…

1 conopidă potrivită (cam 1 kg, după curățare),
puțină zeamă de lămâie (sau oțet)
500 g ghebe,
1-2 căței de usturoi (facultativ),
400 ml smântână,
2 ouă,
100 g unt,
pesmet,
70 g cașcaval ras,
sare și piper.

Curățați mai întâi conopida, spălați-o și puneți-o să stea o oră într-un vas în care ați turnat apă rece (care s-o acopere) și puțină zeamă de lămâie (sau oțet). Rar mai are conopida viermi în zilele noastre, dar măcar preventiv, așa.

Rupeți piciorușele ghebelor (aruncați-le pe cele din cale-afară de lemnoase), spălați-le repede în apa rece și mărunțiți-le: mai fin picioarele, bucăți mai mari pălăriile. Căliți-le în 50 g unt cu facultativul usturoi, tăiat feliuțe. Sărați ușor și sotați-le până când se duce toată zeama.

Bateți oul cu smântâna, ceva sare și piper. Ungeți un vas care merge la cuptor cu unt (vreo 20 g), tapetați-l cu pesmet. Dați în fine cașcavalul prin răzătoarea mică și amestecați-l cu restul de pesmet.

Desfaceți conopida buchețele mici. Opăriți-le în apa sărată, cu grijă, să rămână ușor crocante (maximum 8 minute).

Scurgeți-le bine, lăsați-le să se răcorească un pic, așezați cam 2/3 din ele în vasul uns și tapetat. Presărați ghebele călite, cât mai uniform, acoperiți cu restul de conopidă. Turnați uniform peste toate astea sosul de ouă și smântână, presarăți amestecul de cașcaval și pesmet, tăiați bucățele untul rămas, răspândiți-l uniform pe deasupra și cu asta basta.

Băgați vasul în cuptorul încălzit dinainte la foc mijlociu (200ºC) și așteptați până se rumenește frumos (cam 1/2 oră, poate și mai mult).

Tertipuri? Păi mai întâi e bine să știți că la ciupercile care au piciorușele mai coriace (e cazul ghebelor, dar și al pleurotusului, de pildă) e bine să le tocați mai mărunt decât pălăriile și să le puneți la călit cu 2-3 minute mai devreme. Apoi, firește că, de fapt, ghebele nu-s musai, puteți folosi în voie și alte ciuperci. Iar dacă nu-s de pădure, ci doar biete șampinioane, puteți da nerv mai mult mâncării: un strop de nucșoară în sos, parmezan în loc de cașcaval, sau chiar niște cubulețe de caș bine scurs printre ciuperci.

Vinul? Păi depinde, un Chardonnay se va împăca mai bine cu smântâna, iar un Sauvignon Blanc va face o reverență mai corectă conopidei. Așa că vedeți și dumneavoastră…

S-ar putea să vă intereseze și:

Conopidă gratinată cu piept de pui și ciuperci Budinca de conopidaBudincă de conopidă Conopidă gratinată cu ciuperci Conopida la cuptor cu sos de stafideConopidă la cuptor cu sos de stafide

  • cascaval, ciuperci, conopida, cuptor, ghebe, gratinare, oua, pesmet, smantana

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved