• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Praz gratinat cu șuncă

Feb 10, 2011 costachel Mâncăruri cu praz, Rețete, Rețete cu legume 5


Praz gratinat cu sunca

Pe când preparam acest delicios praz gratinat cu șuncă, mi-am dat seama că n-am nici cea mai vagă idee cum și de ce a apărut expresia că prazul este ruda săracă a sparanghelului (mai ales ca și brocoli-ul mai e numit „sparanghelul săracului”, măi, al dracului sparanghel!) Da-n fine, nu stăm acuma să dezbatem la nesfârșit grade de rudenie și de bogăție, ci doar să vedem o rețetă simplă și tare bună, care sigur că seamănă puțin cu cea a bogatului înfășurat în costiță, dar uite că iar am luat-o pe tarlaua comparațiilor, așa că gata, trecem în bucătărie.

Drept pentru care notați, vă rog:

8 fire tinere de praz,
8 felii de șuncă (de Praga, să zicem),
30 g parmezan ras,
200 g smântână,
10 g unt,
sare,
piper,
facultativ nucșoară.

Curățați prazul, spălați-l și eliminați partea verde închis a frunzelor. Opăriți-l 5 minute în apă sărată clocotită (în aburi ar fi și mai bine, dar măriți timpul). Lăsați-l să se scurgă bine de tot și înfășurați fiecare fir în respectiva felie de șuncă.

Ungeți bine cu unt un vas care merge la cuptor (sau dacă aveți forme mici lunguiețe e perfect). Bateți smântâna cu sare, piper, eventual nucșoară ori alte condimente, după plac (un exemplu ar fi puțin chimen, pisat chiar atunci).

Puneți prazul, turnați smântâna, presărați deasupra parmezanul (sau poate un cașcaval, sau poate grana, sau…) și băgați vasul/vasele în cuptorul deja încins, la 200ºC (foc mijlociu, adică), unde trebuie să stea cam 20 de minute (până se rumenește). Serviți, firește, fierbinte.

Variante ar fi destule, dar cum despre condimentație și diverse brânze am vorbit, nu vă mai spun decât că și șunca poate fi cam de toate soiurile posibile, ba nici cu costiță afumată nu cred că o să fie rău.

Cat despre vin, rozé scrie pe rețeta asta de praz gratinat. Cât se poate de sec și de proaspăt.

S-ar putea să vă intereseze și:

Penne cu spumă de praz și șuncă presată Praz cu smântânăPraz cu smântână Default ThumbnailPraz cu măsline Tartă cu praz

  • costita, cuptor, gratinare, parmezan, praz, smantana, sunca de praga

5 thoughts on “Praz gratinat cu șuncă”

  1. aphextwinz 10/02/2011 at 10:55

    Nu stiam ca asa ii zice prazului dar, culmea coincidentei, am facut acum ceva timp o reteta aproape la fel (chiar foarte aproape, ca si poza arata asemanator) cu sparanghel 🙂

    Reply ↓
  2. Costachel 10/02/2011 at 11:47

    Prazul aduce a „sparanghel suferind de elefantiazis”, râdea Păstorel 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 10/02/2011 at 15:20

    Nici eu nu stiu de unde e vorba ceea dar radeam ca iaca ne potriviram la retete. A, separat, legat de sfecla aia, s-a achizitionat. Ma rog, un fel de sfecla suferinda de nanism, din curte de om, nu din aia mare, iese de fix pe o masea, aia e.

    Reply ↓
  4. Costachel 10/02/2011 at 19:01

    Așa am pățit și eu, că am zis să mai trag o porție și n-am mai găsit decât un fel de bile de biliard cu coadă…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved