• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Praz cu smântână

Nov 12, 2011 costachel Mâncăruri cu praz, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de garnituri, Rețete lacto-vegetariene 0


Praz cu smântână

Nici nu știu cum să vă prezint mai bine acest praz cu smântână, că poate fi și fel de mâncare de sine stătător, dar nu-i rău deloc nici distribuit în rol de garnitură, pe lângă ceva carne albă ori pește așijderea. Drept pentru care, lăsându-vă pe dumneavoastră să luați decizia optimă, trec direct în miezul problemei și încep prin a vă spune că aveți nevoie de

6 fire frumoase de praz, doar partea albă și cea verde deschis,
1 ceșcuță de lapte,
100 g unt,
400 ml smântână,
cam 100 g cașcaval ras,
sare și piper.

Tăiați mai întâi prazul (rondele groase, bucăți, cum doriți). Opăriți-l câteva minute în apă sărată, clocotită. Eventual, dacă aveți „clienți” care nu prea agreează aroma, puteți schimba apa o dată sau de două ori. Lăsați-l să se scurgă bine.

Încălziți cam 50 g unt într-o cratiță cu fundul gros, adăugați prazul, turnați laptele și înăbușiți 10-15 minute, să se înmoaie bine (fără însă să-l topiți de-a binelea!). Firește, timpul exact depinde atât de dimensiunile bucăților, cât și de frăgezimea materiei prime.

Ungeți bine cu unt o formă care merge la cuptor, puneți prazul, turnați deasupra smântâna piperată, bătută puțin cu furculița, presărați cașcavalul și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc potrivit (200ºC), cam 1 sfert de oră, să se topească brânza și să se rumenească un pic.

Variante de praz cu smântână? Păi cam ca la orice sos cu smântână, s-ar putea să vreți să adăugați ceva mărar tocat, să puneți și puțină nucșoară, sau s-o frecați pe dumneaei cu un ou (sau poate doar un gălbenuș), dacă vreți un sos mai gros. Esențial însă rămâne, din punctul meu de vedere, s-o piperați un pic mai strașnic decât de obicei, ca să combateți dulceața prazului. Însă, firește, e chestie de gust.

Și că veni vorba de dulceață, s-ar putea să vă placă mai mult un vin alb demisec, dacă serviți acest praz cu smântână ca mâncare de sine stătătoare. Dacă însă i-ați rezervat un rol de garnitură, atunci firește că va trebui să turnați în pahare vinul potrivit pentru ingredientul principal.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Praz gratinat cu suncaPraz gratinat cu șuncă Plăcintă cu prazPlăcintă cu praz Tartă cu praz Tăiței cu sos de praz, smântână și afumătură

  • cascaval, cuptor, garnitura, praz, smantana

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved