Cred că v-ați prins deja că, pentru aceste paste cu vinete, puteți folosi cam orice fel de paste, de preferință scurte și groase (penne, maccheroncini etc), dar nici pastele proaspete (precum în imaginea de mai sus) nu-s câtuși de puțin de lepădat. Cât despre prosciutto, desigur că puteți folosi cam orice carne afumată vă place, cu condiția să nu fie prea grasă (că sug ele vinetele grăsimea, dar orișicât!). Ce contează însă e că vom găsi în farfurie o rețetă cumva surprinzătoare, destul de simplu de făcut și foarte gustoasă. Și n-am dovadă mai bună în sprijinul spuselor mele decât aceea că, atunci când am făcut pastele astea pentru prima oară, jumătatea mea mai bună mi-a spus, după primele guri luate, „știi ce mâncăm mâine, nu?” Dar, după cum vă spuneam, aceste paste cu vinete sunt simplu de făcut, așa că a fost chiar o plăcere să le mai fac o dată.
Ca să vă apucați și dumneavoastră de lucru aveți nevoie de
400 g paste, 2 vinete, destul de mici și subțiri, 100 g prosciutto (sau mai mult, dacă vă place afumătura), 1 ceapă, 2-3 căței de usturoi, 5-6 roșii, 50 g unt, 50 ml ulei, sare, piper.
Opăriți mai întâi roșiile, să vă luați de-o grijă. Curățați-le, tocați-le și puneți-le deoparte, până le vine rândul.
Curățați și tocați ceapa și usturoiul, puneți-le să se călească în untul amestecat cu uleiul. Adăugați după câteva minute prosciutto, tăiat mărunt. Încă vreo 2-3 minute de călire, după care adăugați vinetele, bine spălate, necurățate și tăiate cubulețe. Amestecați bine și continuați sotarea încă vreo trei minute, după care adăugați și roșiile, sărați, piperați, mai amestecați o dată, puneți capacul și lăsați sosul în pace, să fiarbă la foc mic vreo jumătate de oră.
Fierbeți pastele, scurgeți-le bine, puneți-le într-un castron, turnați sosul deasupra, amestecați și serviți.
Idei suplimentare? Păi ceva parmezan (sau cașcaval) ras deasupra nu-i deloc rău, iar dacă preferați versiunea cu pastele răsturnate peste sos, în cratiță, să dea două clocote împreună, firește că n-am cum să mă opun. Și tot la capitolul variante, niște verdețuri proaspete adăugate spre sfârșit sosului desigur că n-au ce să strice, doar că nu-s obligatorii.
Cât despre vinul pentru aceste paste cu vinete, un roze, sau poate chiar un roșu ușurel și sec v-aș recomanda. Iar dacă vreți, totuși, alb, parcă Pinot Gris aș zice.