Ce vedeți în poza de mai sus sunt, desigur, tagliatelle, dar firește că, dacă veți folosi pentru minunata rețetă de pasta bolognese de mai jos paste din cele scurte, gen penne, fusilli și așa mai departe, va fi, dacă ne luăm după dogma italiană, mai bine. Însă gustul fiecăruia e rege, ce spun eu aici e doar teorie. Așa că nu-mi rămâne de repetat că, atunci când vă apucați de preparat sosul respectiv (rețeta lui o găsiți aici), e bine să faceți o cantitate mai mare, fiindcă altminteri e cam frustrant să muncești 2-3 ore pentru câteva porții de sos.
Revenind însă la rețeta noastră de pasta bolognese, extrem de simplă dacă sosul e gata, pregătiți
400 g paste, 300 g sos bolognese, parmezan ras, sare.
Fierbeți al dente pastele în 4 l de apă cu 4 linguri de sare (alte secrete găsiți aici). Încălziți sosul într-o cratiță suficient de încăpătoare, răsturnați peste el pastele bine scurse, dacă sosul e prea gros, adăugați 2-3 linguri din apa în care au fiert, amestecați de câteva ori, puneți totul într-un castron, presărați deasupra parmezanul ras și cu asta basta la pasta. Serviți cu parmezan ras alături, că sigur cineva o să mai vrea.
Vinul pentru pasta bolognese? Roșu, nu prea greu și sec, n-are rost să filosofăm prea mult. Un Merlot, de pildă, va fi numai bun.