• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos Bolognese

May 04, 2010 costachel Rețete, Rețete celebre, Sosuri calde 2


Sos Bolognese

Sos Bolognese sau sos ragù, ragù a la bolognese, chiar bolognaise, dupa ortografia franţuzească (păi ce, ragù nu vine de la ragoût? Doar n-o să împiedice Alpii nişte modeste împrumuturi lingvistico-gastronomice, în ambele direcţii!). Destule denumiri și, firește, destule variante.

Dacă ar fi să ne luăm după versiunea oficială, înregistrată la Accademia Italiana della Cucina, el trebuie să conţină carne de vită, pancetta, ceapă, morcovi, ţelină verde, bulion de roşii, supă de vită, vin alb şi lapte sau smântână. Dar, cum spuneam, reţeta e prea veche şi prea celebră pentru a nu cunoaşte o sumedenie de variante, aşa că îşi mai bagă nasul prin oale şi porcul (în afară de menţionata pancetta, mai apare şi sub formă de carne tocată şi/sau cârnaţi despieliţaţi), puiul, ficatul de gâscă, prosciutto, mortadella sau ciupercile. Pe de altă parte, smântâna este, de fapt, extrem de rar folosită, iar laptele nici el nu stă mult mai bine. Şi, înainte de a da o variantă de bază de sos bolognese, să mai notăm doar că, în zona Bologna, tradiţională este folosirea acestui sos doar cu pastele cu ou. Care paste pot fi tăiţei (adică tagliatelle, scuze!, iar reţeta e asta) sau lasagna (o variantă găsiţi aici). În restul Italiei şi al lumii se folosesc toate pastele posibile, plus că acest sos bolognese mai este folosit uneori şi pentru pizza.

Şi, înainte de a începe, un ultim sfat: nu-i o idee chiar rea să multiplicaţi cantitaţile de mai jos, să folosiţi cât aveţi nevoie, iar restul de sos bolognese să-l puneţi în borcane pentru o folosire ulterioară (grăbiţi-vă, totuşi, că e carne şi nu rezistă foarte mult). Eventual puteţi să faceţi şi o pasteurizare (da, ca la zacuscă, să zicem), ca să n-aveţi emoţii.

Rețeta de sos Bolognese

200 g carne tocată de vită,
50 g costiţă afumată (adică pancetta),
60 g unt,
1 ceapă,
1 morcov,
2 tulpini de ţelină verde (sau 1/2 ţelină mică, dată pe răzătoare),
1 lingură bulion de roşii (sau 150 g roşii zdrobite, fără pieliţe, sau 100 ml suc gros de roşii),
1 pahar de vin alb, supă,
sare şi piper,
plus verdeţuri după plac: salvie, rozmarin, măghiran, oregano, ce aveţi şi ce vreţi, numai dacă vreţi.

Căliţi mai întâi în unt, în cratiţa cu pereţii cei mai groşi pe cre o aveţi, costiţa tocată cât de mărunt. Adăugaţi ceapa, morcovul şi ţelina, tot mărunţite. Săraţi, lăsaţi să se evapore apa pe care o lasă şi adăugaţi carnea. Amestecaţi des, să nu facă deloc cocoloaşe şi, când s-a rumenit, stingeţi cu vinul şi roşiile (dacă folosiţi bulion, diluaţi-l în încă 100 ml de vin, sau în aceeaşi cantitate de supă). Săraţi, piperaţi, puneţi capacul şi pregătiţi-vă de o fierbere îndelungată, la cel mai mic foc posibil. Amestecaţi din când în când şi, dacă scade prea mult, completaţi cu supă. Când ziceţi că e gata, vedeţi dacă e bun reglajul din sare şi piper, presaraţi, dacă cazul, verdeţurile tocate, stingeţi focul, aşezaţi capacul la loc şi puneţi pastele la fiert.

Cât durează fiertul? Pai cam de la 2 1/2 ore în sus. De altfel, se spune că sosul iese cu atât mai bun cu cât fierberea e mai îndelungată. Dacă ne luăm după Marcella Hazan şi al ei The Classic Italian Cookbook, o fierbere de 5-6 ore nu este ieşită din comun. Totuşi, experienţa personală îmi zice că 3 ore sunt de obicei suficiente. Ideea e să obţineţi un sos ca o cremă şi fireşte că, dacă îl vreţi un sos Bolognese mai fin, va trebui să-l fierbeţi mai mult. Dar, dacă vă grăbiţi, e destul să fie carnea bine fiartă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pasta bolognesePasta Bolognese LasagnaLasagna Canelloni umpluti cu carneCanelloni umpluți cu carne Supă mexicană de roșii

  • Italia, paste, ragu, rosii, sos, vita

2 thoughts on “Sos Bolognese”

  1. Alex 09/05/2011 at 15:43

    Da, intr-adevar acesta este reteta originala. Daca vrei adevarate paste Bolognese foloseste sosul prezentat mai sus. Multumesc.

    Reply ↓
    1. costachel Post author10/05/2011 at 08:05

      Cu placere 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved