Când vă vorbeam mai demult despre vinegrete, vă spuneam că, pe lângă rolul lor bine cunoscut în salate, ele mai constituie și o excelentă soluție pentru a marina carnea, peștele sau legumele, mai ales înainte de a le frige pe grătar (dar nu numai). Ei, și pentru exemplificare urmează mai la vale o rețetă foarte simplă și absolut excelentă, menită să dea un plus de savoare și de frăgezime unui simplu piept de pui la grătar.
Așadar, pentru vreo
4 piepturi întregi de pui
pregătiți dumneavoastră
100 ml ulei (de la extravirgin la cel simplu de floarea soarelui, e în funcție de gust), 100 ml zeamă de lămâie, proaspăt stoarsă, coaja rasă de la 1 lămâie, 2 căței mari de usturoi, zdrobiți, 2 linguri de măghiran proaspăt, tocat (sau 2 lingurițe din cel uscat), 1 linguriță rasă de sare (sau după gust), piper (iarăși, după gust).
Spălați piepturile, tăiați-le în două, ștergeți-le bine cu un prosop curat sau cu hârtie absorbantă. Puneți-le într-un castron sau într-o pungă de marinat.
Amestecați bine toate ingredientele marinatei și turnați sosul astfel obținut peste piepturile de pui, în așa fel încât fiecare bucată de carne să fie bine unsă. Acoperiți castronul (sau sigilați punga) și la frigider cu puiul nostru, că trebuie să stea acolo între 2 și 6 ore (dar nu uitați de el odată ce l-ați pus acolo, mai întoarceți bucățile din când în când să se marineze totul uniform)
În fine, scoateți piepturile de pui din zeama în care au stat (nu mai aveți nevoie de ea), ștergeți-le și frigeți-le pe grătarul încins, cam 10-12 minute, întorcându-le la jumătatea frigerii.
Dacă n-aveți măghiran, îl puteți înlocui cu oregano sau chiar cu cimbru. Cât despre coaja lămâii, dacă nu sunteți siguri că n-a fost nici tratată, nici ceruită, atunci ați putea renunța la ea, e mai sigur așa.
În ceea ce privește vinul, sunt destule albe seci cu arome citrice, așa că nu insist. Oricum, dacă-i vorba de iarbă verde, n-o să puneți pe grătar numai piept de pui și nu prea vă văd cărând sticle/bidoane cu vinuri separate pentru fiecare friptură în parte. Greșesc cumva?