• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Escalop cu verdețuri, vin alb și sos de lămâie

Feb 11, 2015 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 0


Escalop cu verdețuri, vin alb și sos de lămâie

Trebuie să vă spun de la bun început că acest escalop cu verdețuri și sos de lămâie e conceput pentru carnea de vită/vițel. Dar cu siguranță poate fi făcut și folosindu-se felii din carnea altor animale (porc, curcan, pui etc.), singura diferență constând, firește, în timpii de fierbere (în general mai scurți) și, implicit, în cantitatea de supă necesară. Dar mai avem timp să lămurim problema, așa că, deocamdată, notați-vă că aveți nevoie de

4 felii de carne (să zicem 8-900 g),
2 pahare de vin alb sec,
1 lămâie,
supă limpede de carne (cam 1 l pentru vită, ceva mai puțin pentru alte cărnuri),
făină (vreo 4 linguri),
verdețuri (pătrunjel, busuioc, măghiran și cimbru),
50 g unt,
sare,
piper (absolut facultativ).

Tăvăliți feliile de carne prin făină, scuturați bine excesul și puneți-le la prăjit în 30 g unt. Rumeniți-le ușor pe ambele părți. Turnați vinul încălzit și lăsați mâncarea să scadă complet.

În timpul ăsta încălziți supa și tăiați coaja lămâii (numai partea galbenă!) în fâșiuțe subțiri. Când sosul a scăzut de tot, presărați coaja și turnați supă fierbinte, cât să acopere carnea. Micșorați focul, puneți capacul și fierbeți totul până când se frăgezește carnea. Când (și dacă) e cazul, mai adăugați supă.

Credeați c-am uitat de verdețuri? Ei bine, nu. Doar că există două variante: dacă-s proaspete, după ce le-ați spălat și uscat, faceți un buchețel (cam cât o legătură mică), legați-l cu sfoară și puneți-l la fiert odată cu supa. Îl veți putea scoate și sosul va fi mai elegant. Dacă însă ați luat verdețurile în stare uscată, presărați-le cam cu 1/4 de oră înainte de a fi gata carnea. Și, firește, cele 4 indicate mai sus nu-s obligatorii, puteți folosi și altele, după preferința proprie.

În fine, când carnea e fragedă și sosul a scăzut corespunzător, reglați de sare și (eventual) piper, acriți după gust cu zeamă de lămâie și mai dați un clocot. Repartizați în farfurii, puneți peste fiecare escalop o bucățică de unt și serviți cu o garnitură după plac: piure, orez, paste etc.

Ce vin? Păi dacă-i carne de pasăre, spre Riesling mă duce mai întâi gândul. Dacă e vorba însă de vită/vițel sau porc, parcă nu m-aș duce chiar spre roșu, ci aș încerca un rozé proaspăt, cu aciditate din belșug, ca să conviețuiască în bună pace cu sosul. E grea (dacă nu imposibilă) asocierea când e vorba de lămâie, dar trebuie să bem și noi ceva, nu?

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pui cu lamaie, usturoi si verdeturi la cuptorPui cu lămâie, usturoi și verdețuri la cuptor Escalop de vițel cu ciuperci Friptura de vita cu sos de portocaleFriptură de vițel cu sos de portocale Piept de pui la grătar cu lămâie și usturoi

  • curcan, escalop, friptura, lamaie, porc, pui, tigaie, vita, vitel

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved