• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură de vițel cu sos de portocale

Jan 17, 2011 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 6


Acuma, sigur, scrie „vițel” în titlu, dar putem citi mânzat sau chiar porc slab la o adică, fiindcă tot bună va fi friptura, principala diferență în ceea ce privește preparația existând, firește, doar la timpii de coacere. Singura condiție? Fragedă să fie carnea noastră, adică genul care se pretează la preparații rapide, contează mai puțin aici animalul donator. Altminteri, e o rețetă care se face extrem de simplu, nu-ți trebuie cine știe ce deprinderi ca să o reușești perfect de prima oară, iar comesenii vor fi cât se poate de încântați. Așa că ia să trecem noi la treaba, că n-are rost să filosofăm prea mult.

Lista de cumpărături zice așa:

750 g carne,
2 linguri de făina,
2-3 linguri de ulei (nu de măsline),
1 ceapă mijlocie (sau, și mai bine, 2-3 hașme),
1 cană (250 ml) de vin alb sec,
1 ½ căni de supă,
1 cană suc de portocale,
1 lămâie,
sare,
facultativ piper.

Tăiați carnea felii cuviincioase, tăvăliți-o prin făină, scuturați bine excesul și prăjiți-o în ulei până e gata (dacă-i porc, trebuie să fie bine pătrunsă, dacă-i vită, poate fi și mai în sânge, firește). Scoateți-o și țineți-o deoparte, până îi vine iar rândul.

Turnați restul de ulei într-o cratiță încăpătoare, căliți ceapa tocată foarte mărunt, turnați vinul și lăsați totul să fiarbă pana când lichidul a scăzut pe trei-sferturi. Turnați supa, zeama de portocale, sucul lămâii și continuați fierberea până când sosul nostru scade la jumătate.

Puneți și carnea în cratiță, lăsați totul să mai fiarbă câteva minute (timp în care mai faceți și reglajele de sare&piper) și cu asta basta.

Serviți cu o garnitură după plac, eventual și cu felii de portocale curățate de pielițele albe (am mai spus-o, dar o repet: dacă citricele sunt proaspăt scoase din frigider, despielițarea e mai simplă).

Variante? Păi în primul rand m-aș gândi la rezolvarea posibilelor probleme legate de aciditatea sosului (alegeți și dumneavoastră portocale cât de dulci). Dar parca n-aș pune zahăr, mai curând la 1 morcov (tăiat cubulețe cat de mici) m-aș gândi, ca va da și dulceață, se va împăca perfect și cu citricele. Iar 1 cubuleț de unt bătut bine în sos (înainte de a pune carnea) o să-l facă mai onctuos.

Cât despre vin, musai roșu și nu vechi, taninos sau greoi. Spre Australia, Chile și alte țări din lumea noua a vinului m-aș uita de data asta.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cotlet de porc cu sos de portocaleCotlet de porc cu sos de portocale Cotlet de porc la gratar cu sos de portocaleCotlet de porc la grătar cu sos de portocale Friptura de vitel impanata cu morcovi si fisticFriptură de vițel împănată cu morcovi și fistic Veau Sylvie, adică friptură de vițel cu șuncă și șvaițer, explicată de Julia Child

  • friptura, lamaie, manzat, porc, portocale, tigaie, vita, vitel

6 thoughts on “Friptură de vițel cu sos de portocale”

  1. Moi maitre... 17/01/2011 at 14:02

    Mda… 🙂 Am sa fac infarct la stomac cu retzetele astea aruncate ziua in… stomacul (era sa scriu amiaza… 🙂 )mare si gol a proletarului. 🙂

    Reply ↓
  2. Costachel 17/01/2011 at 14:12

    Sa vezi ce frumos era cand le povesteam de-astea colegilor de redactie noaptea pe la 1, dupa ce terminam ziarul, la o votca/bere etc. (ca vin, de unde, prin locantele invecinate… :-)) Toti spuneau ca-s sadic, da’ pana la urma tot ei ma rugau sa dau drumul la naratiune… Asa ca am invatat sa nu ma opresc din istorisit cu una, cu doua… 😀

    Reply ↓
  3. pansy 18/01/2011 at 00:38

    asta-i o reteta de retinut! imi place carnea cu ceva fructe sau variante.m-am distrat de lumea noua a vinului chilian.am sa intreb un prieten chilian !au totusi vreo 500 de ani de viticultura,din cate stiu eu.noi avem 2000 (?) da’nu existam pe piata mondiala !!!!!!!!!!!!!oi fi calcat pe de laturi ?

    Reply ↓
  4. Costachel 18/01/2011 at 08:18

    Sigur ca expresia cu „lumea noua” a vinului e relativa, si are legatura cu faptul ca vinurile australiene, sud-africane, americane (nord&sud) au patruns relativ recent pe pietele „lumii vechi” europene.
    Cat despre faptul ca nu existam vinicol pe piata mondiala, tine mai ales de faptul ca avem o „lume noua” a politicii romanesti. Dar asta-i o cu totul alta discutie (am mai scris pe tema asta si-am sa mai scriu, chit ca nu prea foloseste la nimic)

    Reply ↓
  5. Iuliana 20/02/2011 at 20:36

    Buna! Reteta ta mi se pare excelenta si vreau sa o incerc sa vad ce imi iese. O singura nelamurire am: in enumerarea ingredientelor ai specificat 250 ml de vin alb sec, iar la sfarsit ai spus “musai vin rosu”. Eu cred ca voi pune rosu, dar as vrea totusi sa imi spui cum e corect..ce fel de vin folosesti tu. te rog, un raspuns repede. merci mult. succes in continuare si felicitari!

    Reply ↓
    1. Costachel 20/02/2011 at 20:46

      Vinul alb sec in sos, cel rosu in pahare 🙂 Si multumesc frumos pentru urari!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved