Clătite cu urdă, dar și cu mărar, firește! Un extraordinar aperitiv, foarte ușor (de făcut, dar și pentru stomac), care n-are altă problemă decât aceea că urda nu se găsește chiar pe toate drumurile. Când o găsiți, mai ales dacă nu-i înecăcioasă (semn sigur că nu-i suficient de grasă), luați și dumneavoastră mai multă, să v-ajungă și pentru gustărica asta mai mult decât interesantă.
Așadar, ca să umpleți vreo 10 clătite cu urdă vă trebuie cam
500 g urdă, 2 legături de mărar (din cele normale, nu din alea supradimensionate!), unt, sare,
eventual și ceva cașcaval ras, dacă doriți să presărați pe deasupra.
Spălați, curățați și tocați mărarul, frecați-l bine cu urdă și cu sare (nu prea multă!), umpleți clătitele, și înfundați-le bine la capete, să nu curgă umplutura (dacă urda nu-i foarte grasă, s-ar putea să nu fie probleme, dar orișicâtuși)
Ungeți preventiv cu puțin unt un vas gros de ceramică (sau Jena), așezați clătitele, presărați, dacă doriți, cașcavalul cel opțional și băgați totul în cuptorul încălzit în prealabil, unde, la foc moale, vasul trebuie să stea cam 15-20 de minute.
Serviți clătitele calde cu smântână rece, amestecată sau nu cu mărar tocat, după plac.
Vinul acestor clătite cu urdă? Cu siguranță Fetească Albă, seacă, parfumată și elegantă. Adică dintr-o vie nordică.
Sau chiar ne-pane. Ceea ce-mi aduce aminte ca de nu stiu cand vreau sa fac si sa dau reteta ardeilor kapia umpluti cu urda sau cu alta branza si prajiti in tigaie 🙁
Nu știu dacă este exact ceea ce căutați, dar o variantă mai festivă găsiți aici. Dar, firește, puteți umple ardeii copți cu urdă (frecată, de preferință, cu sare și verdețuri) și să-i încălziți puțin în cuptor sau, după cum recomanda prietena aphextwinz, să-i faceți pane. Dar vă recomand și varianta dobrogeano-machidonească pe care o pomeneam mai sus: umpleți niște ardei kapia cu urdă (merge și altă brânză) și prăjiți-i scurt în tigaie, să se înmoaie. E drept,nu mai sunt copți, sunt prăjiți, dar tot gustoși sunt 🙂
Foarte bune, am făcut ieri. Mulţumesc pentru reţetă şi voi încerca şi alte reţete cu urdă! E o “descoperire” relativ recentă, o luăm de la Buzău 🙂
Și totuși clatitele astea ies la fel de bune cu urdă din orice zona a Romaniei 😀 Lasand gluma la o parte, cu foarte multă placere 🙂
Altă rețetă de urdă care-mi place la nebunie și pe care o recomand cu căldură, mai ales că taman e sezonul, este cea cu ardei copți.
Si, si, ardei copti umpluti cu urda si facuti pane, as putea completa daca imi permiteti 🙂
Sau chiar ne-pane. Ceea ce-mi aduce aminte ca de nu stiu cand vreau sa fac si sa dau reteta ardeilor kapia umpluti cu urda sau cu alta branza si prajiti in tigaie 🙁
Va rog, dati-mi niste indicatii despre ardei copti cu urda, Nu gasesc reteta nicaieri.
Nu știu dacă este exact ceea ce căutați, dar o variantă mai festivă găsiți aici. Dar, firește, puteți umple ardeii copți cu urdă (frecată, de preferință, cu sare și verdețuri) și să-i încălziți puțin în cuptor sau, după cum recomanda prietena aphextwinz, să-i faceți pane. Dar vă recomand și varianta dobrogeano-machidonească pe care o pomeneam mai sus: umpleți niște ardei kapia cu urdă (merge și altă brânză) și prăjiți-i scurt în tigaie, să se înmoaie. E drept,nu mai sunt copți, sunt prăjiți, dar tot gustoși sunt 🙂