De obicei clătitele sunt asociate aproape instantaneu cu dulciurile, ceea ce mi se pare nițel nedrept, pentru că multe antreuri minunate, sărate și piperate, se pot obține pornind de la minunata capacitate a acestor foi de a strânge la pieptul lor primitor umpluturi dintre cele mai diverse. Ba chiar multe dintre ele sunt bune și pentru mese nițel mai complexe, cu musafiri mai mofturoși (sau poate doar foarte dragi inimii noastre). Iar clătitele de mai la vale, umplute cu un sos meșteșugit de pui cu ciuperci, scăldate în smântână și bronzate la cuptor nu reprezintă decât un exemplu.
Avem nevoie mai întâi, firește, de clătite, drept pentru care pregătiți
2 ouă, 100 g făină, 1 cană de lapte, unt (sau ulei), pentru prăjit sare.
Faceți aluatul, lăsați-l să se odihnească, timp în care vă puteți apuca de umplutură, pentru care aveți nevoie de
250 g piept de pui, 1 ceapă mică, 1 fir de praz, 150 g ciuperci, 1 lingură de făină, 250 ml supă de pui, 1 lingură de făină, 400 ml smântână, 80 g unt, 50 ml vin alb sec, 1 linguriță de zeamă de lămâie,
cam 3 linguri de șvaițer (sau cașcaval) sare și piper.
Tăiați carnea bucățele cât de mici și sotați-le în 60 g unt. Sărați, piperați, turnați vinul și continuați fierberea până când lichidul se evaporă complet. Scoateți puiul cu o spumieră și lăsați-l să aștepte până îi vine iar rândul.
În aceeași tigaie puneți la călit ceapa și partea albă a prazului, fin tocate, și ciupercile curățate și tăiate felii subțiri. După vreo două minute presărați uniform făina (cerneți-o deasupra), stingeți cu supa și mai fierbeți vreo 5 minute, amestecând din când în când.
Puneți la loc în tigaie puiul, împreună cu 200 ml smântână. Mai fierbeți până când sosul se îngroașă, sărați, piperați și stingeți focul.
Prăjiți clătitele, umpleți-le cu compoziția preparată, împăturiți-le (sau rulați-le) și puneți-le într-o vas uns cu unt (sau în forme mici individuale, dacă aveți).
Stropiți-le cu smântâna bătută cu zeama de lămâie, presărați șvaițerul ras și băgați clătitele la cuptor să se gratineze. Serviți-le fierbinți.
Desigur că variantele ar putea fi multe, de la carnea folosită, modul de preparare al umpluturii și până la un eventual adaos de verdețuri în compoziție, așa că nu insist. Vă recomand doar ca în pahare să turnați un vin alb sec mai onctuos. O Fetească Albă nordică ar fi minunată, dar probabil mai ușor veți găsi un Chardonnay bun. Aveți însă grijă să nu fie vreunul care să miroasă a toate fructele Pământului.
1 thoughts on “Clătite gratinate umplute cu pui și ciuperci”
Maria
Mi-au ieşit excelente. Aş vrea să vă întreb totuşi câte clătite vă ies din cantităţile stabilite pentru aluatul de clătite, mie îmi ies 4 sau 5, ştiu din experienţă, aşa că pentru reţeta cu pui şi ciuperci am dublat cantităţile şi mi-au ieşit 9 clătite. Depinde şi de diametrul tigăii, cred că a mea e de 24 cm.
Mi-au ieşit excelente. Aş vrea să vă întreb totuşi câte clătite vă ies din cantităţile stabilite pentru aluatul de clătite, mie îmi ies 4 sau 5, ştiu din experienţă, aşa că pentru reţeta cu pui şi ciuperci am dublat cantităţile şi mi-au ieşit 9 clătite. Depinde şi de diametrul tigăii, cred că a mea e de 24 cm.