• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Clătite gratinate umplute cu pui și ciuperci

Dec 18, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu ciuperci, Rețete de aperitive 1


De obicei clătitele sunt asociate aproape instantaneu cu dulciurile, ceea ce mi se pare nițel nedrept, pentru că multe antreuri minunate, sărate și piperate, se pot obține pornind de la minunata capacitate a acestor foi de a strânge la pieptul lor primitor umpluturi dintre cele mai diverse. Ba chiar multe dintre ele sunt bune și pentru mese nițel mai complexe, cu musafiri mai mofturoși (sau poate doar foarte dragi inimii noastre). Iar clătitele de mai la vale, umplute cu un sos meșteșugit de pui cu ciuperci, scăldate în smântână și bronzate la cuptor nu reprezintă decât un exemplu.

Avem nevoie mai întâi, firește, de clătite, drept pentru care pregătiți

2 ouă,
100 g făină,
1 cană de lapte,
unt (sau ulei), pentru prăjit
sare.

Faceți aluatul, lăsați-l să se odihnească, timp în care vă puteți apuca de umplutură, pentru care aveți nevoie de

250 g piept de pui,
1 ceapă mică,
1 fir de praz,
150 g ciuperci,
1 lingură de făină,
250 ml supă de pui,
1 lingură de făină,
400 ml smântână,
80 g unt,
50 ml vin alb sec,
1 linguriță de zeamă de lămâie,
cam 3 linguri de șvaițer (sau cașcaval)
sare și piper.

Tăiați carnea bucățele cât de mici și sotați-le în 60 g unt. Sărați, piperați, turnați vinul și continuați fierberea până când lichidul se evaporă complet. Scoateți puiul cu o spumieră și lăsați-l să aștepte până îi vine iar rândul.

În aceeași tigaie puneți la călit ceapa și partea albă a prazului, fin tocate, și ciupercile curățate și tăiate felii subțiri. După vreo două minute presărați uniform făina (cerneți-o deasupra), stingeți cu supa și mai fierbeți vreo 5 minute, amestecând din când în când.

Puneți la loc în tigaie puiul, împreună cu 200 ml smântână. Mai fierbeți până când sosul se îngroașă, sărați, piperați și stingeți focul.

Prăjiți clătitele, umpleți-le cu compoziția preparată, împăturiți-le (sau rulați-le) și puneți-le într-o vas uns cu unt (sau în forme mici individuale, dacă aveți).

Stropiți-le cu smântâna bătută cu zeama de lămâie, presărați șvaițerul ras și băgați clătitele la cuptor să se gratineze. Serviți-le fierbinți.

Desigur că variantele ar putea fi multe, de la carnea folosită, modul de preparare al umpluturii și până la un eventual adaos de verdețuri în compoziție, așa că nu insist. Vă recomand doar ca în pahare să turnați un vin alb sec mai onctuos. O Fetească Albă nordică ar fi minunată, dar probabil mai ușor veți găsi un Chardonnay bun. Aveți însă grijă să nu fie vreunul care să miroasă a toate fructele Pământului.

S-ar putea să vă intereseze și:

Clătite cu somon, ciuperci și mărar Penne gratinate cu ciuperciPenne gratinate cu ciuperci Clătite cu urdă Ciuperci umpluteCiuperci umplute

  • aperitiv, ciuperci, clatite, cuptor, gratinare, pui, smantana, svaiter, tigaie

1 thoughts on “Clătite gratinate umplute cu pui și ciuperci”

  1. Maria 20/12/2011 at 11:51

    Mi-au ieşit excelente. Aş vrea să vă întreb totuşi câte clătite vă ies din cantităţile stabilite pentru aluatul de clătite, mie îmi ies 4 sau 5, ştiu din experienţă, aşa că pentru reţeta cu pui şi ciuperci am dublat cantităţile şi mi-au ieşit 9 clătite. Depinde şi de diametrul tigăii, cred că a mea e de 24 cm.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved