• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Clătite cu somon, ciuperci și mărar

Jul 18, 2011 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu pește, Rețete cu somon, Rețete de aperitive 2


Clătite cu somon, ciuperci și mărar

Habar n-am cum de această excelentă rețetă de clătite cu somon, ciuperci și mărar vede abia acum lumina tiparului (dacă mă pot exprima astfel, și iată că pot!). Am făcut-o prima oară acum vreo 14-15 ani, împreună cu regretatul meu prieten Bogdan, în perioada în care somonul își făcea loc timid pe rafturile supermagazinelor din acea vreme și începuserăm și noi să ne exersăm talentele culinare pe spinarea lui. Dar nu știu cum s-a făcut că doar crochetele de somon și-au făcut loc în carte. Să ni se fi părut că somonul e prea fițos și n-are rost să insistăm prea mult asupra lui? Cine știe…

Oricum, nu pot decât să mă bucur că am (re)descoperit recent clătitele astea, căutând recent (firește, cu totul altceva!) prin arhivele ce mi-au rămas din perioada respectivă. Drept pentru care, iată, mă grăbesc să repar nedreptatea făcută acestei excelente rețete, tare simplă, foc de gustoasă și care poate fi pusă, fără niciun fel de complex, pe absolut orice masă, de la cea normală, de familie, până la cele cu oricât de mult ștaif.

Lăsând însă deoparte pălăvrăgeala introductivă, să notăm că, mai întâi, avem nevoie de clătite (pe care le puteți face, la o adică, și din ajun), adică

2 ouă,
100 g făină,
1 cană de lapte,
ulei,
sare,
plus 1-2 lingurițe de arpagic verde uscat (sau câteva fire proaspete, tăiate mărunt).

Faceți aluatul, lăsați-l să se odihnească, prăjiți clătitele (eventual reglați din lichid grosimea, dacă-i cazul), puneți-le deoparte, gata.

Urmează, firește, umplutura, pentru care mai aveți nevoie de
500 g fileu de somon proaspăt,
250 g ciuperci (champignon),
200 ml smântână,
60 g unt,
50 ml vin alb sec,
1 legătură de mărar,
sare, piper.

Încălziți untul într-o tigaie, căliți ciupercile curățate și tăiate. După 3-4 minute adăugați peștele, tăiat bucățele, amestecați. Urmează vinul, apoi după vreo două minute adăugați smântâna. Încă vreo câteva clocote, sărați, piperați, presărați mărarul curățat și tocat. Amestecați pentru ultima oară și stingeți focul.

Repartizați egal mare parte din umplutura pe foile de clătite. Rulați, puneți-le în farfurii și turnați deasupra ce-a mai rămas din sos. Eventual, puteți face operațiunea asta mai din timp și, înainte de servire, să băgați farfuriile în cuptorul încins 1-2 minute.

Și dacă tot a venit vorba de cuptor, ca să trecem și la variante. Ați putea să gratinați clătitele fără să mai puneți deasupra sos, ci doar niște cașcaval sau parmezan. Dacă vreți un sos acrișor, puteți înlocui vinul cu ceva  zeama de lămâie. Împreună cu ciupercile, ați putea căli și vreo 2 fire tinere de ceapă verde, tocate, plus ceva usturoi, tăiat feliuțe subțiri. Iar dacă nu vă plac clătitele, puteți servi umplutura simplă, întovărășită de niște orez sau de ceva paste proaspete, de pildă.

Cât despre vinul pentru aceste clătite cu somon, ciuperci și mărar, din câte mai țin minte, Sauvignon Blanc am turnat atunci în pahare („vinul cu pasăre”, pentru cei trecuți de prima tinerețe). Tare bine s-a mai potrivit.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Clătite gratinate umplute cu pui și ciuperci Clătite cu urdă Rulouri de somon cu mere și ridichi Somon la cuptor cu piure de cartofi si hreanSomon la cuptor cu piure de cartofi și hrean

  • aperitiv, ciuperci, clatite, gratinare, marar, peste, smantana, somon

2 thoughts on “Clătite cu somon, ciuperci și mărar”

  1. aphextwinz 19/07/2011 at 08:58

    Intrebare, intrebare, de ce trebuie lasat sa se odihneasca aluatul de clatite? Tehnic vorbind, pentru ca mie mi se pare ca se separa si trebuie reamestecat si atunci degeaba s-a odihnit.

    Imi zicea cineva ca nu stiu ce din faina nu stiu ce face dar iaca, am uitat complet.

    Sanatate!

    Reply ↓
  2. costachel Post author19/07/2011 at 09:40

    Apoi explicatii stiu mai multe. Mai intai, este varianta clasica de raspuns, care zice ca aerul introdus la prima batere trebuie sa iasa (fiindca dupa repaos vorbim doar de omogenizare calma si non-violenta) Așa ca e necesar un timp mai scurt daca-s batute cu telul si mai lung daca-s batute cu mixerul.
    O alta varianta zice ca trebuie lasat timp amidonului sa se umfle, aluatul devenind astfel mai usor de intins in tigaie (aici s-ar putea sa intervina diferenta de faină, o fi vorba de cea de hrisca, nu stiu, mai caut…)
    Tot despre faina, cica daca lasi aluatul in repaos cocoloașele formate ar disparea ca prin minune (o fi, n-am batut decat cu mixerul, n-am avut…)
    Si, in fine, atunci cand clatitele se fac (si) cu bere, atunci musai trebuie sa se odihneasca, sa aiba timp drojdia sa actioneze, iar bioxidul de carbon generat sa plece din aluat.
    Iar daca transformarile glutenului au sau nu vreo legatura cu timpul de repaos la clatite, astept un chimist sa vina sa ne spuna 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved