Nu ma injurati, va rog, stiu c-am devenit monoton, dar am zis ca, daca tot am vorbit ieri de cele doua variante de ceapa umpluta de post (cu nuci si cu usturoi, plus ca va spusesem mai demult o versiune cu ciuperci), n-ar fi rau sa inchidem, fie si macar provizoriu, capitolul. Drept pentru care astazi am sa va povestesc despre mancarea din titlu, care mai circula si sub denumirea de ceapa umpluta ca la Caransebes. E absolut grozava, iar secretul principal este foarte simplu: aveti mare grija cu calitatea maslinelor, trebuie sa va para rau ca nu le mancati ca atare si sunteti obligati de reteta sa le bagati in compozitie.
Pentru 6 persoane va trebuie 12 cepe mijlocii (desigur, cat mai egale intre ele), 200 g nuci, macinate, 200 g masline (cu samburii scosi si taiate bucatele) 200 g miez de paine, muiat si bine scurs, 2 linguri de faina (facultativ), 1 pahar de suc de rosii, 1 pahar de vin alb, 1 lingura de zahar (numai daca trebuie), marar, patrunjel, sare si piper.
Curatati ceapa, opariti-o bine, asteptati sa se racoreasca si scoateti-i miezul cu grija. Tocati-l si amestecati-l bine cu nucile, painea, maslinele, verdeata spalata, curatata si tocata, piper si, daca mai trebuie (gustati, ca poate maslinele-s prea sarate!), sare. Daca va place si stomacul dumneavoastra suporta, caliti faina in ulei si stingeti-o cu sucul de rosii si vinul (daca nu, multumiti-va sa le amestecati pe astea doua din urma). Adaugati si zaharul, daca-i prea acru sucul, umpleti cepele, puneti-le intr-un vas care care merge la cuptor uns cu ulei, turnati sosul deasupra, bagati totul in cuptorul incins, la foc mijlociu, unde trebuie sa mai stea ca jumatate de ora (pana se rumenesc usor cepele). Cand nu-i post, turnati peste cepe in farfurie si cate o lingura de smantana.
Vinul? Pai daca puneti smantana deasupra, o Feteasca Alba de Jidvei as zice, daca nu, primul meu gand spre indreapta spre o Feteasca Regala de la Recas.