Recunosc, probabil titlul acestei rețete nu e cel mai inspirat posibil, dar asta, zic eu, contează mai puțin. Important e că urmează mai la vale o rețetă deosebită, foarte gustoasă și, deloc în ultimul rând, deosebit de spectaculoasă. Dacă mai adaug și faptul că nu se face greu deloc, sper că v-am stârnit îndeajuns curiozitatea pentru a mă putea opri aici cu introducerea și a vă vă invita să notați:
1 pâine la tavă, 200 g ciuperci de cultură (champignon), 400 g ciuperci de pădure (de mai multe soiuri, dacă se poate), 150 g jambon (șuncă, prosciutto, jamon etc.) 2 cepe (sau, mai bine, 4 hașme), 100 g unt, 100 ml smântână, 1 legătură pătrunjel, sare și piper.
Mai întâi pâinea: tăiați-o în 4 felii transversale (măcar 5 cm grosime), dați jos coaja și scobiți paralelipipedele obținute cu grijă, în așa fel încât să obțineți 4 casete rectangulare, cu un fund gros de aproximativ 1 cm.
Tăiați jambonul cubulețe mici, ceapa mărunt iar ciupercile felii (sau bucățele). Curățați pătrunjelul, spălați-l, uscați-l și tocați-l mărunt (eventual păstrați câteva frunzulițe frumoase, pentru decor).
Încingeți cam 30 g de unt într-o tigaie cu fundul gros, căliți ceapa și jambonul. Scoateți-le cu lingura cu găuri și puneți-le deoparte.
În grăsimea rămasă (eventual mai adăugați puțin unt, dacă ziceți că-i musai), căliți ciupercile, la foc viu. Sotați-le până când a dispărut tot lichidul. Puneți la loc jambonul cu ceapa, adăugați pătrunjelul tocat, sărați, piperați și turnați smântâna. Lăsați amestecul să fiarbă la foc foarte moale, cât timp pregătiți pâinea.
Încingeți 30 g de unt într-o tigaie și rumeniți, pe rând, casetele de pâine pe toate părțile, adăugând câte puțin unt, de câte ori e necesar.
Umpleți, în fine, pâinea cu ciupercile preparate, decorați cu frunzulițele de pătrunjel păstrate și serviți imediat.
Variante? Firește că-s foarte multe, începând de la ciuperci (care pot fi cam de toate soiurile, în diverse proporții) și terminând cu pâinea, fiindcă desigur că ați putea folosi chifle scobite, de pildă, sau chiar o franzelă obișnuită tăiată pe lung și cu miezul scos.
Cât despre vin, alb și sec, cu siguranță. Că o fi Sauvignon Blanc, eventual vreo Fetească Albă sau Regală, asta contează oleacă mai puțin, fiindcă ciupercile nu vor ieși în stradă să protesteze.