• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pâine umplută cu ciuperci

Jan 24, 2012 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci 0


Recunosc, probabil titlul acestei rețete nu e cel mai inspirat posibil, dar asta, zic eu, contează mai puțin. Important e că urmează mai la vale o rețetă deosebită, foarte gustoasă și, deloc în ultimul rând, deosebit de spectaculoasă. Dacă mai adaug și faptul că nu se face greu deloc, sper că v-am stârnit îndeajuns curiozitatea pentru a mă putea opri aici cu introducerea și a vă vă invita să notați:

1 pâine la tavă,
200 g ciuperci de cultură (champignon),
400 g ciuperci de pădure (de mai multe soiuri, dacă se poate),
150 g jambon (șuncă, prosciutto, jamon etc.)
2 cepe (sau, mai bine, 4 hașme),
100 g unt,
100 ml smântână,
1 legătură pătrunjel,
sare și piper.

Mai întâi pâinea: tăiați-o în 4 felii transversale (măcar 5 cm grosime), dați jos coaja și scobiți paralelipipedele obținute cu grijă, în așa fel încât să obțineți 4 casete rectangulare, cu un fund gros de aproximativ 1 cm.

Tăiați jambonul cubulețe mici, ceapa mărunt iar ciupercile felii (sau bucățele). Curățați pătrunjelul,  spălați-l, uscați-l și tocați-l mărunt (eventual păstrați câteva frunzulițe frumoase, pentru decor).

Încingeți cam 30 g de unt într-o tigaie cu fundul gros, căliți ceapa și jambonul. Scoateți-le cu lingura cu găuri și puneți-le deoparte.

În grăsimea rămasă (eventual mai adăugați puțin unt, dacă ziceți că-i musai), căliți ciupercile, la foc viu. Sotați-le până când a dispărut tot lichidul. Puneți la loc jambonul cu ceapa, adăugați pătrunjelul tocat, sărați, piperați și turnați smântâna. Lăsați amestecul să fiarbă la foc foarte moale, cât timp pregătiți pâinea.

Încingeți 30 g de unt într-o tigaie și rumeniți, pe rând, casetele de pâine pe toate părțile, adăugând câte puțin unt, de câte ori e necesar.

Umpleți, în fine, pâinea cu ciupercile preparate, decorați cu frunzulițele de pătrunjel păstrate și serviți imediat.

Variante? Firește că-s foarte multe, începând de la ciuperci (care pot fi cam de toate soiurile, în diverse proporții) și terminând cu pâinea, fiindcă desigur că ați putea folosi chifle scobite, de pildă, sau chiar o franzelă obișnuită tăiată pe lung și cu miezul scos.

Cât despre vin, alb și sec, cu siguranță. Că o fi Sauvignon Blanc, eventual vreo Fetească Albă sau Regală, asta contează oleacă mai puțin, fiindcă ciupercile nu vor ieși în stradă să protesteze.

S-ar putea să vă intereseze și:

Ceapă umplută cu ciuperci Pâine umplută cu urdă, șuncă, dovlecei și ardei grași Pâine prăjită cu legume și brânză Ciuperci cu smântânăCiuperci cu smântână

  • ciuperci, ciuperci cu smantana, paine, umplut

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved