Am auzit/citit de suficiente ori la viata mea dezbaterea pe tema „avem sau n-avem mancare de post?“ si, sincer, mi-e greu sa dau un raspuns total si absolut. De fapt, ce ma intereseaza pe mine daca e adevarat sau nu ca retetele noastre de post sunt cele de dulce, din care s-au extras toate ingredientele oferite de fauna mioritica? Asa ca, din punctul meu de vedere, discutia asta nu prea conteaza, ba chiar e lejer tampita; singurul lucru important e sa avem mancaruri gustoase de pus in farfurie, indiferent de perioada. Stiu, postul inseamna infranare, dar chiar sa ne chinuim dinadins? Pai nu mai bine sa ne bucuram de o minunata ceapa umpluta precum cea de mai jos?
Asa ca ia pregatiti dumneavoastra, pentru 6 persoane, 12 cepe mijlocii (cat mai egale intre ele ca dimensiuni), 4 capatani mari de usturoi, 2 linguri de ulei, 1 lingurita rasa de cimbru (facultativ), 1 lingura de pesmet, supa de legume, sare si piper.
Curatati cepele si usturoiul si opariti-le in supa clocotita (daca nu, in apa). Scobiti cepele cu grija si transformati miezul in pasta, impreuna cu usturoiul (in mixer e cel mai simplu, intr-un mojar de piatra, daca aveti, ar fi cel mai bine). Condimentati pasta obtinuta cu sare, piper, cimbru si putin ulei, amestecati bine si umpleti cepele. Presarati-le pe deasupra cu pesmet, picurati si nitel ulei, asezati-le intr-o vas care merge la cuptor, uns la randul lui cu ulei, si bagati-le in cuptorul incins, la foc mijlociu, unde trebuie sa stea pana se rumenesc putin (cam jumatate de ora, dar depinde si de cuptorul dumneavoastra). Cand le serviti, puteti presara deasupra ceva verdeata tocata (marar si patrunjel), iar, daca vreti sa puneti alaturi un sos de rosii, n-am sa ma opun. Daca doriti sa fie masa mai satioasa, acompaniati cu o garnitura pe placul dumneavoastra (daca ma intrebati pe mine, am sa zic orez, dar nu-i musai sa ma luati in seama).
Vinul? Ei, chiar daca suntem in post, tot am sa va spun ca in pahare cel mai bine e sa turnati un vin alb, usor si sec, cat mai zglobiu si fara pretentii. Daca ziceti ca am descris vreo Cramposie, n-am sa va contrazic cu prea multa vehementa.