Probabil cea mai consistenta varianta de ceapa umpluta de post (ca doar nucile au grasimea lor!), la fel de spectaculoasa ca si versiunea usturoiata, dar parca mai eleganta. Din punctul asta de vedere, v-as recomanda reteta in cazul unor mese cu musafiri multi, chiar daca nu se pune neaparat problema respectarii postului. Ca, intre noi fie vorba, e prea buna si rafinata mancarea asta ca s-o mancam numai in post!
Pentru 6 persoane aveti nevoie de 12 cepe mijlocii (pe cat posibil la fel de mari), 1 felie de paine, 12 nuci, 40 g faina, 50 ml ulei, 1 lingura de bulion de rosii, 1 lingurita de zahar (numai daca bulionu-i prea acru), marar, patrunjel, sare, piper.
Curatati cepele si fierbeti-le in apa (sau, mai bine, in supa de legume) pana se inmoaie. Scobiti-le cu grija si tocati miezul impreuna cu painea si verdeata. Adaugati la pasta obtinuta nucile curatate si macinate, amestecati bine si umpleti cepele cu compozitia obtinuta. Puneti-le intr-o forma termorezistenta unsa cu ulei si turnati deasupra un sos facut din faina calita putin in ulei, stinsa cu bulionul diluat cu apa (sau suc de rosii). Daca doriti o mancare mai usoara, eliminati faina si amestecati doar uleiul cu zeama rosiilor. In ambele cazuri, gustati ca sa vedeti daca trebuie sau nu zahar si reglati sosul de sare si piper. Puneti vasul in cuptorul incalzit si asteptati pana se rumeneste.
Cat despre vin, sigur ca n-avem de-a face cu o mancare cine stie ce pretentioasa dar, daca aveti la indemana un Pinot Gris sec si adevarat, nu ezitati!