Desertul de azi e departe de spectaculozitatea unui tort multietajat și strașnic garnisit, așa că, probabil, aceste castronele cu mere și grepfrut vor sosi pe masă într-o zi ca oricare alta. Dar de frumoase sunt drăguțe, de bune sunt excelente și de ieftine nu-s prea scumpe. Așa că nu vă rămâne decât să purcedeți la treaba. Ca să vă convingeți, nu de alta!
Pentru patru persoane vă trebuie:
4 mere, 2 grepfruturi roz, 50 g migdale, 100 g smântână, 2 gălbenușuri, 1 lingura de zahăr tos, 1 lingură de zahăr pudră, 2 linguri de rom, 1 vârf de cuțit de scorțișoară, 1 lingură de unt, 2 lingurițe de piper boabe.
Curățați merele, împărțiți-le în patru, scoateți căsuța cu sâmburi și tăiați-le feliuțe. Căliți-le 2 minute într-o cratiță cu untul, zahărul tos, piperul și scorțișoara. Puneți feliile de mere (fără boabele de piper!) în patru castronele rezistente la foc (din sticlă sau ceramică).
Filtrați într-un castron sucul rămas de la călitul merelor și adăugați smântâna, romul și gălbenușurile bătute. Amestecați bine și turnați compoziția peste mere.
Deasupra, puneți felii de grepfrut curățate de pieliță și migdalele tăiate felii subțiri. Presărați zaharul pudră și băgați castronelele la cuptor, la foc mic, până când încep să se gratineze deasupra (timpul exact depinde de cuptorul dumneavoastră).
Serviți merele ușor călduțe, cu un vin alb dulce și aromat sau cu o șampanie așijderea.
Pentru patru persoane am zis? Tare mă tem că, de fapt, e tare greu să nu mai ceri o porție, drept pentru care cantitățile de mai sus vor ajunge numai pentru doi oameni normali. Dublați-le, n-aveți ce face!